Rusia cere încetarea focului de Crăciun. Ucraina respinge armistițiul

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat, joi, ministrului Apărării de la Moscova o încetare a focului în Ucraina pentru 36 de ore, a anunțat CNN. Încetarea focului ar urma să fie în vigoare din 6 ianuarie, ora locală 12:00, până pe 7 ianuarie, ora locală 24:00.

Motivul invocat de Kremlin pentru încetarea unilaterală a focului este acela de a permite creștinilor ortodocși să participe la slujbele de Crăciun. "Ținând cont de apelul Patriarhului Kirill, îi cer ministrului Apărării al Federației Ruse să decreteze, din 6 ianuarie 2023, ora 12:00, până în 7 ianuarie 2023, ora 24:00, o încetare a focului pe întreaga linie de contact între părțile (în conflict) din Ucraina. Având în vedere faptul că în zonele de luptă se află un număr mare de cetățeni ortodocși, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere acestora posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Isus Christos", se arată în declarația oficială venită de la Kremlin.

Ortodocșii sărbătoresc Crăciunul de rit vechi în data de 7 ianuarie. Președinția rusă a menționat în acest sens apelul făcut mai devreme în cursul zilei de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.

Moscova cere Kievului să declare, la rândul său, o încetare a focului pe perioada Crăciunului de rit vechi.

UPDATE: Ucraina le cere rușilor să plece

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a anunțat însă că Ucraina respinge armistițiului propus de Rusia pentru 36 de ore și spune că Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate și doar atunci va avea parte de un armstițiu temporar, a spus Mykhailo Podolyak.  „În primul rând, Ucraina nu atacă teritoriul străin și nu ucide civili, așa cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său... În al doilea rând, Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va avea un „armistițiu temporar”. Păstrați-vă ipocrizia pentru voi!”, a transmis pe Twitter consilierul președintelui Zelenski.

Vizualizări: 975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: