Rusia plănuiește să invadeze Republica Moldova

Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, spune că Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023.

Scenariul, potrivit șefului serviciului de informații basarabean, depinde de evoluția războiului din Ucraina. Invazia terestră ar putea fi strategic plănuită în scopul unei joncțiuni cu Transnistria, potrivit declarațiilor făcute de oficial într-un interviu pentru TVR Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului (n.r. - 2023) - ianuarie, februarie, fie mai târziu - martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, susține Alexandru Musteață.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Ulterior declarațiilor lui Musteață, instituția pe care o conduce a revenit cu clarificări în după-amiaza zilei de luni, 19 decembrie.

”În contextul declarațiilor domnului Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, a transmis SIS.

 

Vizualizări: 1,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: