Rusia iese la atac

Aşa, înainte de alegerile  noastre, Rusia iar se răsteşte la noi şi ne face albie de porci. După ce ambasadorul rus la Bucureşti a făcut pe fecioara Maria cu pruncul în braţe şi n-a recunoscut nimic, nici că ne sunt datori de zeci de ani cu tezaurul pe care am crezut în cel de-al doilea război mondial că-l lăsăm în siguranţă la ei, nici  că spionii ruşi prinşi în flagrant sunt ai Rusiei, nici….nici…. acum trompeta oficială a Guvernului de la Kremlin, Dimitri Rogozin, ne ameninţă pe faţă şi ne trimite la colţul istoriei presărat cu coji de nucă.

Rogozin, vicepremier rus recunoscut pentru discursurile sale agresive la adresa NATO şi României, a declarat zilele trecute că Rusia are de gând să-şi deschidă consulat la Tiraspol, adică un fel de recunoaştere a statului fantomă Transnistria, creat tot la iniţiativa şi din interesul Rusiei şi întreţinut  inclusiv financiar de mama Rusia. Pentru că pe ministrul nostru de externe l-a mâncat sub limbă şi a declarat şi el că pentru deschiderea consulatului ar trebui luat acceptul de la nu ştiu cine, Rogozin a scos kalajnicovul de la brâu şi ne-a mitraliat. Ne-a spus clar că Rusia nu are de gând să ţină seama de părerea României, aşa în general şi în mod special în problema deschiderii consulatului.

Păi, în condiţiile în care Rusia nu ţine cont de Polonia, Georgia, Ucraina, Moldova, Lituania, Estonia, Armenia, Cecenia, Iguşeţia, Dagheştan etc, cum crede ministru Corlăţean că ar ţine cont tocmai de părerea României? "Iar pe voi, românii, nici nu avem de gând să vă întrebăm (cu privire la deschiderea Consulatului rus în regiunea transnistreană, -n.r.). Aceasta este o problemă bilaterală a relaţiilor ruso-moldoveneşti", a scris Rogozin pe pagina sa de socializare, comentând declaraţia ministrului Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean. Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri la Digi 24 că România aşteaptă cu interes poziţia guvernului moldovean în legătură cu intenţia exprimată de Rusia de a deschide un consulat în Transnistria. Vicepremierul rus crede că, pentru rezolvarea diferendului transnistrean, Chişinăul trebuie să accepte Tiraspolul ca parte egală de dialog, să recunoască rolul Rusiei ca „unicul stat care dispune de forţă şi autoritate politică în regiune" și „să nu încerce să se joace de-a şoarecele cu pisica, atrăgând în calitate de intermediari părţi care nu au nicio tangență cu această regiune". Evident s-a referit la România.

Emisarul Kremlinului susține, totodată, că reunificarea statului Republica Moldova este posibilă exclusiv pe bază federativă sau confederativă. Deci nici pomeneală ca Rusia să-şi păstreze neutralitatea şi să participe la comisia special instituită pentru rezolvarea diferendului ca parte interesată să se stingă un conflict care nu serveşte nimănui decât Rusiei. Rogozin a lăsat să se înţeleagă şi cu ocazia altor dăţi că stingerea conflictului transnistrean depinde de cât de atente  faţă de Rusia sunt autorităţile de la Chişinău. Corolarul ameninţărilor începute cu mult timp în urmă l-a constituit faptul că pentru prima dată Rogozin declară că dacă politicienii moldoveni se mai consideră români este posibil ca actuala graniţă a Moldovei să fie schimbată şi totodată li se vor schimba şi vecinii, ca să le intre bine în cap moldovenilor şi românilor politica Kremlinului.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: