S-a reuşit întinerirea cu 30 de ani a celulelor pielii

Cercetătorii de la Cambridge au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să fie precum celulele unei persoane de 23 de ani, a informat BBC. Reușita oamenilor de știință reprezintă un pas important înspre posibilitatea de a regenera alte țesuturi ale corpului pentru a combate efectele îmbătrânirii.

Cercetătorii de la Cambridge cred că pot să aplice aceeași tehnică în cazul altor țesuturi ale corpului, obiectivul final fiind acela de a dezvolta tratamente pentru boli legate de procesul de îmbătrânire, precum diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice. Șeful echipei de cercetători, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a spus pentru BBC că speră ca tehnica să poată fi folosită într-un final pentru a le permite oamenilor să fie mai sănătoși chiar și la bătrânețe.

Profesorul Reik a atenționat însă că cercetarea, care a fost publicată în revista de știință eLife, este încă într-un stadiu incipient. Există mai multe probleme pe care oamenii de știință trebuie să le rezolve înainte ca munca lor să se mute din laborator în clinică. Reik a explicat că acum se poate demonstra că procesul de întinerire a celulelor este posibil, această reușită reprezentând un pas înainte foarte important.

Celulele pielii care au fost întinerite provin de la o femeie de 53 de ani, dar se comportă ca niște celule cu 30 de ani mai tinere. Cu toate acestea, tehnica nu poate fi implementată încă în clinici din cauza riscului mai crescut de apariție a cancerului. Reik are încredere că acum, când se cunoaște că este posibil să întinerim celulele, echipa sa va găsi o metodă alternativă mai sigură. Obiectivul final este extinderea vieții sănătoase nu prelungirea vieții în general

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ale tehnicii de întinerire a celulelor ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii persoanelor în vârstă în zona corpului care a suferit tăieri sau arsuri şi o cale de a grăbi procesul de vindecare.

Următorul pas pentru cercetători este să testeze dacă tehnologia funcționează la alte țesuturi, cum ar fi mușchii, rinichi și celule de sânge.

Vizualizări: 766

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: