S-au ocupat locurile la grădiniţele cu program prelungit

Grădiniţele cu program prelungit din Târgu Jiu au epuizat locurile, în timp ce grădiniţele cu program normal riscă să nu-şi formeze toate grupele din cauza numărului mic de solicitări. Deşi încă nu s-a terminat perioada de înscriere, pe listele de aşteptare se află zeci de părinţi care speră ca la toamnă să nu se adapteze unii dintre copiii înscrişi şi astfel să se mai elibereze locuri în grădiniţele cu program prelungit.

Grădiniţele cu program prelungit din Târgu Jiu şi-au ocupat locurile, deşi încă nu s-a terminat perioada de înscriere. „Cererile pentru grupele de antepreşcolari la program prelungit sunt foarte mari, însă vom face selecţii în funcţie de domiciliul părinţilor. Vom ajunge să înscriem peste limita de locuri la program prelungit, în timp ce la program normal se va ajunge să se lucreze cu două grupe cumulat. Noi avem 35 de solicitări pentru program prelungit, 3 cereri pentru grupa mijlocie la program normal şi 5 cereri pentru grupa mare. Asta şi datorită faptului că perioada 2008-2009 natalitatea a fost foarte scăzută”, a declarat Ileana Lastovieţchi, directorul Grădiniţei „Mihai Eminescu”. Aceasta este convinsă că, pe viitor, va scădea numărul grădiniţelor cu program normal în favoarea celor cu program prelungit. „În momentul de faţă, un număr de 386 de copii frecventează grădiniţa noastră, dintre care 245 sunt la program prelungit. Cred că pe viitor se va diminua numărul grădiniţelor cu program normal pentru că părinţii se orientează tot mai mult pentru grădiniţele cu program prelungit”, a mai precizat Ileana Lastovieţchi.

Liste de aşteptare pentru la toamnă

Zeci de părinţi din Târgu Jiu aşteaptă începerea noului an de învăţământ în speranţa că nu se vor adapta o parte dintre copiii înscrişi la grădiniţele cu program prelungit pentru a le putea ocupa locurile cu micuţii lor. „Am vrut să-mi înscriu copilul la o grădiniţă cu program prelungit mai aproape de casă, pentru că lucrez şi eu şi soţia. Ni s-a spus că s-au completat locurile şi să aşteptăm până la toamnă că poate vor fi părinţi ce îşi vor retrage copiii din cauza problemelor de acomodare”, a precizat Ionuţ Avramescu, părinte.

Directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 8 spune că a încercat să-i dirijeze pe părinţi spre grădiniţele cu program normal, însă mulţi refuză preferând să aştepte până la toamnă. „Şi la noi s-au ocupat deja toate locurile. Avem 75 de locuri pentru grupa mică, încă 50 au fost ocupate de copiii care au venit de la creşă, iar restul de cei din exterior. Avem 6-7 cereri peste numărul de locuri. N-am putut să-i refuzăm direct pe părinţi şi i-am rugat să aştepte până la toamnă că poate se va retrage cineva. I-am dirijat pe părinţi spre grădiniţele cu program normal, însă au refuzat. Toţi vor la program prelungit pentru că aici pentru 6 lei/zi, copilul este în siguranţă, beneficiază de 3 mese, doarme şi se învaţă cu disciplina”, a declarat Daniela Sevastru, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.8. Aceasta a mai precizat că majoritatea grădiniţelor cu program normal vor pierde din grupe de la an la an. „Avem în subordine Grădiniţa cu Program Normal Nr. 27 şi Grădiniţa Nr. 14. La prima ar trebui să se completeze 2 grupe, iar la cealaltă 4 grupe. Nu ştim dacă se vor ocupa toate locurile pentru că am stat de vorbă cu cadrele didactice de acolo şi am înţeles că vor merge în restrângere cu câte o grupă”, a menţionat Daniela Sevastru.

LOCURI

Grădiniţele din Gorj dispun de aproximativ 9500 de locuri, dintre care doar 1607 sunt la cele cu program prelungit. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean dau asigurări că, în acest an, nu se va reduce numărul de locuri. „Anul acesta nu se vor reduce din grupe. Am vorbit deja de planul de şcolarizare din luna ianuarie, iar acum directorii se zbat să-şi realizeze grupele. Dacă va fi o problemă, anul acesta, va fi în mediul rural unde nu sunt copii”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Vizualizări: 391

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: