Să dăm afară pedeliştii!

Instituţiile şi companiile de stat sunt îmbâcsite de personal. Nici un patron nu ar ţine atâţia salariaţi în spate, câţi îşi permite statul pe spinarea impozitelor, taxelor, dar mai ales a împrumuturilor externe pe care le vor rambursa generaţiile viitoare. Toate partidele care s-au perindat pe la putere şi-au plantat lipitorii de afişe şi alt gen de protejaţi în aceste instituţii şi companii.

Este doar o chestiune de timp până se va sparge buboiul. Guvernul Ponta încearcă, destul de timid, să dea afară 4% dintre bugetari. Din disperare, face aceeaşi greşeală ca Boc, aplică acelaşi procent tuturor. Asta în condiţiile în care unii stau ca sardelele prin birouri şi nu fac nimic, vezi cazul Consiliului Judeţean, iar alţii nu ştiu cum să-şi mai împartă sarcinile de serviciu. Oricum, semnalul transmis de Ponta în teritoriu, strângeţi cureaua, nu este luat în calcul de nimeni. Toţi se uită să restrângă posturi oricum neocupate de ani buni sau să îi planteze pe cei daţi afară dintr-un loc la alte instituţii, tot ale statului, care nu au intrat în această etapă de restructurare. Vezi cazul prefectului de Gorj, care a promis că va găsi soluţii pentru cei trei oameni pe care trebuie să îi dea afară.

Dincolo de faptul că îşi fură singuri căciula, şi ipocrizia e mare. Pentru că pe de o parte spun că fac restructurare, pe de altă parte angajează clienţi politici. Înţeleg de la managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, că în vremea PD-L s-au făcut 900 de angajări la complex. Faptul că a prezentat numărul în contextul unei discuţii legate de necesitatea de a reduce personalul, mă face să cred că ar putea începe cu pedeliştii. Dacă au fost angajaţi politic, nici nu ar fi rău să înceapă cu ei, dar bine ar fi să nu-i uite pe cei aduşi de el de la PSD în ultimul an, începând cu celebrii Alecu Drăgoi şi Adrian Tudor. Altfel, va rămâne pe mai departe un manager politic, nu unul privat. Şi chiar este păcat că nu ştie să profite de un statut care îi conferă o mare independenţă politică şi putere de decizie pe măsură.

Revenind la reformarea instituţiilor de stat, guvernul face o greşeală majoră. Reduce posturile fără a reduce birocraţia, principala cauză a sufocării aparatului de stat. Reforma trebuie făcută mult mai profund, nu numai din raţiuni de reducere a cheltuielilor cu salariile. Sunt sute de oficii şi oficine care nu-şi au rostul, sunt zeci de avize şi autorizaţii inventate ca să hrănească a”omul gras”, cum a numit preşedintele Băsescu acest aparat de stat. Sistemul este atât de blocat, încât cred că dacă am desfiinţa brusc toate instituţiile din România, nu ar fi mai rău decât acum.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: