Să transpirăm!

Va fi o vară fierbinte, dar asta nu trebuie să ne oprească. În 1994 ecologiștii atinseseră deja apogeul semnalelor de alarmă referitoare la încălzirea globală. De atunci, lucrurile s-au mai nuanţat, Al Gore s-a mai calmat, poate că nu e chiar așa mare canicula, au zis specialiştii după ce au făcut nişte calcule, până la urmă. Dar în '94 era cuptor, ce mai. Cu toate astea, ceva s-a întâmplat în acel iunie, cel puțin în Europa. Sau, dacă nu în Europa, cel puțin în România. Sau, dacă nu în România, cel puțin la Motru, unde eram în piață și cumpăram căpșuni, căpșuni pe care le-am vărsat peste albumul cu stickere de la Campionatul Mondial din America. Mai erau două săptămâni până la meciul de debut (cum aș putea să-l uit chiar și acum, a fost un Germania – Bolivia 1-0 absolut groaznic, pe 17), dar deja tremuram de emoție și mi-am petrecut acele 14 zile făcând calcule, schițând formule de joc și imaginându-mi cum o să fie acele nopți magice (ăsta fusese titlul Mondialului precedent, dar se potrivea mai bine aici) în care urma să ne prindă ora 5 dimineața în fața televizoarelor, la meciuri.

Acum, albumul cu stickere e din nou în plasă, lângă căpşuni. După 20 de ani, un alt Mondial magic se anunță, de data asta chiar dintr-un loc și mai special. Se spune că englezii au inventat fotbalul, după care brazilienii ne-au învățat și cum ar trebui jucat. În 1996, la Campionatul European, englezii au făcut un imn destul de simpatic cu titlul „Footbal is coming home”, dar parcă abia acum, când fotbalul a revenit în Brazilia, simţim cu adevărat că întoarcerea acasă s-a produs. Cu meciuri seara pe răcoare, la 20, la 22 şi la 1 noaptea, vom sta din nou în faţa televizoarelor şi ne va veni chef de fugă şi de ducă, chit că Piţi şi ai lui nu vor fi acolo, dar poate că e mai bine aşa, că mai rău ne făceam nervi.

Şi noaptea la 3, duminică noaptea, să zicem la scurt timp după fluierul final de la Italia – Anglia, vom ieşi pe afară şi vom da nişte ture de bloc sau de parc cu căştile pe urechi în timp ce ne vom spune, încrezători: nu ne pasă de încălzirea globală, vrem să facem sport, ca băieţii ăia din ţara unde nisipul a continuat evoluţia la nivelul gleznelor umane.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: