Elena Udrea: Am finanţat în Gorj proiecte de 100 de milioane de euro

Elena Udrea îi îndeamnă pe gorjeni să meargă la vot pe 25 mai, avertizând că statul acasă este în favoarea partidului care a sărăcit ţara – PSD. Udrea a prezentat motivele pentru care gorjenii să voteze lista Partidului Mişcarea Populară pentru alegerile europarlamentare şi pe Ion Fugaru la funcţia de senator pe colegiul 2.

Rep.: Suntem la finalul campaniei electorale. Cum o caracterizaţi?

Elena Udrea: Pentru un partid aflat la început, este mai greu pentru că noi trebuie să construim, în timp ce facem şi campanie. Totuşi, principala problemă a fost confiscarea alegerilor europarlamentare de către Victor Ponta şi PSD, care au început de fapt lupta pentru Preşedinţia României. Cel mai grav mi se pare deturnarea dezbaterilor de la teme europene la scandaluri continue şi atacuri mizerabile la persoană. Victor Ponta şi PSD nu pot spune romanilor ce au făcut în doi ani de când sunt la guvernare, aşa că o ţin într-un scandal ca să acopere lipsa de realizări.

Rep.: De trei luni sunteţi membru al Partidului Mişcarea Populară. De ce aţi ales să construiţi un partid nou?

Elena Udrea: Este nevoie de un partid care să promoveze un alt mod de a face politică. Fără cumetrii, fără baroni, fără preocuparea pentru îmbogăţire din bani publici, dar cu oameni de bună credinţă, care să fi făcut ceva în viaţa lor, care să vrea şi să poată să schimbe în bine România. După 25 de ani de la Revoluţie, era momentul să apară un astfel de partid, fără legătură cu fostul PCR, fără simpatii pentru practicile partidelor care s-au creat în România după 1989. Eu cred de 10 ani că mai avem o şansă să trăim bine la noi acasă, că nu vom ajunge să plecăm toţi să ne căutăm destinul prin lume. Sunt convinsă că mai există suficient de mulţi oameni buni care să facă din România o ţară în care să poţi şi să îţi fie drag să trăieşti.

Rep.: Vi se spune „partidul în blugi". De ce?

Elena Udrea: Pentru că ne place să fim noi înşine, lipsiţi de complexe şi ipocrizii. Vrem să arătăm că nu haina face pe om şi că, dacă îţi pui costum şi cravată, nu înseamnă că eşti mai competent sau mai eficient. Blugii sunt extrem de populari şi practici şi au atras mulţi tineri alături de PMP. Fără să exagerez, zeci de mii de oameni, mulţi dintre aceştia tineri, au venit în partid în trei luni de zile. Cei mai mulţi nu au mai făcut niciodată politică. S-a creat o emulaţie în jurul nostru care arată că oamenii sunt gata să se implice pentru a schimba ţara dacă au încredere într-un proiect.

Rep.: Preşedintele Traian Băsescu a apărut în fotografii îmbrăcând tricoul PMP. Cărui fapt se datorează susţinerea pe care o arată şeful statului partidului pe care îl reprezentanţi?

Elena Udrea: PMP este singura forţă politică din România care şi-a luat public angajamentul de a continua proiectul de reformă şi modernizare a ţării început de Traian Băsescu în 2004. Asta înseamnă funcţionarea independentă a Justiţiei, depolitizarea instituţiilor publice şi o politică de cadre care să promoveze specialiştii, o economie performantă şi cât mai puţin dependentă de susţinerea clientelei politice. Niciun alt partid nu îşi asumă aceste obiective. 

Rep.: Cine este principalul adversar politic al PMP: PSD sau PDL?

Elena Udrea: Eu nu sunt un om revanşard. Ţin la fiecare membru PDL în parte, pentru că oamenii de acolo au fost până de curând ca şi familia mea. Singura nemulţumire ţine de direcţia în care Vasile Blaga şi cei din jurul domniei sale îndreaptă partidul, concentrându-se pe lupta împotriva preşedintelui Băsescu în detrimentul bătăliei cu guvernarea Ponta.

În mod cert, adversarul nostru politic este PSD. Un partid construit ca o gaşcă mafiotă, dominat de baronii locali care drenează toate fondurile publice şi-i menţin pe români în sărăcie. PSD este continuarea naturală a Partidului Comunist Român, fiind o formaţiune care nu a reuşit să se reformeze. De altfel, acesta este şi principalul reproş pe care îl am faţă de Victor Ponta: în loc să încerce să schimbe ceva, având în vedere că este apropiat de vârstă cu mine, el s-a complăcut în promiscuitatea morală din interiorul propriului său partid şi a devenit astfel prizonierul şi marioneta baronilor locali.

Rep.: De ce ar vota locuitorii judeţului Gorj pentru candidaţii PMP la europarlamentare?

Elena Udrea: Avem de departe cea mai bună echipă pentru Parlamentul European. Nu avem numai cei mai tineri candidaţi, ci şi oameni cu o experienţă deosebită în problematici legate de Parlamentului European: Cristian Preda este unul dintre eurodeputaţii care au reprezentat cu mare cinste România la Bruxelles şi Strasbourg, Teodor Baconschi e unul dintre cei mai buni miniştri de Externe pe care ţara i-a avut după Revoluţie, în timp ce Siegfried Mureşan este exemplul meritocraţiei pe care o susţinem. Un tânăr care cunoaşte mai bine ca oricine mecanismele europene, fiind fost consilier al preşedintelui Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, dar şi al preşedinţilor PPE Wilfried Martens şi Joseph Daul şi care nu a avut nevoie de un „spate" pentru ca noi să îl susţinem. Toate partidele declară că vor să aducă tinerii valoroşi înapoi acasă, dar, în realitate, au locuri doar pentru neveste, fraţi, copii şi prieteni pe lista pentru europarlamentare. La toate celelalte partide funcţionează sistemul PCR: pile, cunoştinţe şi relaţii. În cazul PMP, candidaţii şi locurile pe listă au fost votate de toţi membrii partidului, creându-se astfel sentimentul că aici deciziile se iau altfel şi nu contează atât de mult apropierea de lider.

Rep.: Recent, preşedintele Băsescu spunea că v-ar vota fără îndoială pentru postul de Preşedinte. Sunteţi pregătită să vă asumaţi candidatura pentru prezidenţiale?

Elena Udrea: Îi mulţumesc pentru încrederea de care dă dovadă preşedintele Băsescu. E o mare onoare si o confirmare pentru mine, ştiind că şeful statului nu face cadouri în politică. Sunt convinsă că îl va susţine pe cel mai bun dintre candidaţi. PMP va decide pe cine susţine după europarlamentare, pentru că avem nevoie să mergem în alegeri cu cel care îl poate învinge pe Victor Ponta, iar europarlamentarele vor fi un test important. De aceea, spre deosebire de celelalte partide de pe zona de centru-dreapta, noi nu am anunţat încă un candidat propriu, aşteptând să vedem care este liderul care poate atrage simpatia electoratului.

Rep.: Aţi spus că sunteţi partidul celor care au lăsat ceva în urma lor. Ce a reuşit Elena Udrea să realizeze în judeţul Gorj?

Elena Udrea: În mandatul meu de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, am finanţat în Gorj proiecte de 100 de milioane de euro, din care aproape 90 de milioane de euro pe fonduri europene. Cu aceşti bani s-au reabilitat 73 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, s-a introdus apă şi canalizare în 9 localităţi, au fost ajutate 18 IMM-uri să genereze 200 de locuri de muncă, s-au construit aproape 130 de locuinţe pentru tineri şi pentru cazuri sociale şi s-au reabilitat termic peste 120 de locuinţe.

Ca proiecte importante pentru Tg. Jiu aș menționa modernizarea şi renovarea ambulatoriului Spitalului de Urgență din Tg. Jiu, realizarea șoselei de centură a municipiului, construcția a 3 grădinițe și a două centre de asistență socială.

Iar în ceea ce privește turismul, aș aminti reabilitarea domeniului schiabil de la Rânca. Cred că toate acestea dovedesc că n-am fost un ministru care a stat la cafele, ci unul implicat, care a încercat să îmbunătăţească viaţa locuitorilor judeţului Gorj.

Rep.: Pe 25 mai au loc alegeri şi în colegiul senatorial 2 Gorj. Ce puteţi să ne spuneţi despre candidatul PMP?

Elena Udrea: Gorjenii ar trebui să voteze cu Ion Fugaru pentru că este un om care ştie foarte bine administraţie, din perioada în care a fost viceprimar al oraşului Târgu-Cărbuneşti, şi le va reprezenta cel mai bine interesele în Parlament. Este o opţiune infinit mai bună decât cea a PSD sau PNL, tocmai pentru că este un om de-al locului, care ştie cu ce probleme se confruntă gorjenii şi cum trebuie ele rezolvate. A venit timpul ca Gorjul, care e dominat de atât amar de vreme de PSD, să-şi schimbe orientarea politică, pentru că situaţia de acum nu le-a adus niciun avantaj.

Rep.: Aveţi un mesaj de final pentru alegătorii din Gorj?

Elena Udrea: PMP este partidul oamenilor energici, curajoşi şi determinaţi, care vor să construiască o ţară în care toţi oamenii să poată trai decent, continuând proiectul de modernizare şi reformă ale României început de Traian Băsescu. Noi vrem o Justiţie puternică şi independentă, depolitizarea instituţiilor statului, locuri de muncă pentru tineri şi oportunităţi pentru oamenii de afaceri.

În plus, PMP este singura forţă politică din România care se luptă cu partidul baronilor locali şi reprezentantul lor, Victor Ponta. Din toate aceste motive, este extrem de important ca toţi românii să vină pe 25 mai şi să voteze Partidul Mişcarea Populară. Dacă PSD va lua peste 50%, există un mare risc să ocupe toată ţara începând din noiembrie 2014.

A consemnat Alexandru NICOLAE

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: