Sabin Cornoiu şi povestea colecţiilor sale

Emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” vă oferă o ediţie specială în care Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj, vă este prezentat aşa cum îl cunosc mai puţini, un mare iubitor de istorie şi de mărturii ale trecutului. Telespectatorul va putea descoperi lucruri inedite dar şi povestea celei mai impresionante colecţii de vârfuri de săgeţi. Sabin Cornoiu este un colecţionar remarcabil dar şi un iubitor de istorie care va oferi publicului foarte curând o lucrare impresionantă despre comuna Teleşti.

Pentru cel care are curiozitatea şi răbdarea să îl descopere, Sabin Cornoiu este un personaj extraordinar, şi nu doar prin prisma meseriei sale, ci prin pasiunile sale unde folclorul şi tradiţiile joacă un rol important. Dacă întrebi colecţionarii, o să găseşti respect dar şi o mare nemulţumire, strânge tot şi nu dă nimic la schimb deşi recunoaşte că anumite lucruri ar putea să fie mai bine tratate şi studiate în alte colecţii.

Reporterul a rămas uimit la propriu de colecţia de costume populare, de colecţiile numismatice dar, mai ales, de colecţia de vârfuri de săgeţi din diverse epoci. Şi dacă găsim vârfuri de săgeţi din neolitic, din epoca medievală şi din cea modernă, am spus practic totul. Sunt circa 200 de exponate care acoperă milenii de istorie după cum vor putea să descopere telespectatorii în emisiunea de luni seara. Aceste vârfuri de săgeţi ar putea să facă parte în viitor dintr-o colecţie permanentă a Muzeului Judeţean.

Sabin Cornoiu este foarte preocupat de istoria meleagurilor natale, la jumătatea anului viitor fiind aşteptată o monografie a localităţii Teleşti. Colecţiile sale, printre care multe lucruri specifice Teleştiului, se vor regăsi aproape sigur într-un viitor muzeu al satului. Cartea despre comuna Teleşti cuprinde printre alte lucruri remarcabile şi numele a 600 de eroi de război dar şi foarte multe fotografii inedite.

Nu rataţi emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” din 5 noiembrie 2012 la orele 18.30 şi 20.30, la GORJ TV.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: