Salariaţii CE Oltenia, discriminaţi în funcţie de apartenenţa sindicală

Sindicatele şi administraţia CE Oltenia se întâlnesc astăzi într-o nouă şedinţă de negocieri. Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) aşteaptă în cadrul acestei întâlniri un răspuns de la Directorat în ceea ce priveşte renunţarea la reducerile veniturilor salariaţilor complexului, în caz contrar anunţă că vor continua demersurile pentru conflictul de muncă. Liderii celeilalte federaţii din CE Oltenia, „Univers”, susţin că vor continua negocierile până în data de 28 februarie după care ar putea trece la declanşarea conflictului de muncă. În acelaşi timp, administraţia complexului îşi menţine propunerile dezavantajoase pentru salariaţi şi se arată dispusă să încheie acorduri cu fiecare sindicat în parte.

Liderii sindicali au aflat că administraţia CE Oltenia vrea să încheie acorduri cu fiecare sindicat în parte în contextul în care nu se va ajunge la o înţelegere cu federaţiile reprezentative în ceea ce priveşte semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în următoarele patru zile. „Ce am mai auzit de la alte sindicate care au fost chemate de administraţie la discuţii, că dacă până pe 28 nu se încheie contractul se încheie acorduri. Aşa li s-a promis. Ştiu ei la cine mă refer”, a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei „Univers”.

Afirmaţiile acestea au fost făcute publice şi de Ion Ruşeţ, director în cadrul CE Oltenia, dar şi de directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu. Ei susţin că sindicatele cu care nu vor fi încheiate astfel de acorduri vor pierde din drepturi. „După data de 28 februarie vom încerca să încheiem acorduri cu sindicatele care agreează măsurile propuse de noi cu completările propuse din partea lor. Vom merge cu ele la notar unde vor fi legalizate. La ceilalţi, adică la membrii sindicatelor care au făcut opinie separată, care nu au fost de acord cu absolut nimic din propunerile noastre, nu avem decât să aplicăm prevederile contractului individual de muncă”, a declarat presei Aurel Medinţu.

Sindicaliştii din „Univers” continuă negocierile 

Preşedinţii sindicatelor afiliate la Federaţia „Univers” s-au întrunit ieri la Mătăsari, la şedinţă luând parte şi Adolf Mureşan, preşedintele federaţiei. Concluzia la care au ajuns a fost aceea de a continua negocierile. „S-a discutat, fiecare preşedinte a avut cuvântul. Concluzia tuturor sindicatelor este că se va negocia până pe data de 28, cu amendamentul că nu pierdem nimic. Să nu piardă oamenii nimic faţă de anul 2014. Ăsta este mandatul de negociere în continuare al Federaţiei Univers”, a precizat Adrian Marciuc.

FNME ameninţă cu notificarea ITM 

Federaţia Naţională Mine Energie a transmis către CE Oltenia revendicările şi soluţiile propuse de liderii de sindicat şi aşteaptă astăzi un răspuns din partea administraţiei, în cadrul şedinţei comisiei de negociere. Sindicaliştii spun că, în situaţia în care administraţia nu renunţă la tăierile veniturilor minerilor şi energeticienilor, vor trece la pasul următor al conflictului de muncă. „Aşteptăm marţi în cadrul comisiei de negociere să ne dea răspuns scris, dacă nu, continuăm cu pasul 2 în conflictul de muncă, adică ne adresăm ITM şi Ministerului Muncii pentru conciliere. Dacă nu primim răspunsurile pe care le aşteptăm, mergem mai departe. Adică să nu piardă oamenii nimic şi să renunţe la acele sponsorizări. Nu e normal să renunţi la sponsorizări şi la banii către sport în momentul în care salariaţii pierd şi trebuie să dea producţie mai multă?”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME. 

Comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă se va întruni astăzi, la Rovinari.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: