Salariaţii CE Oltenia, la proteste cu măşti şi cagule

Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie vor picheta astăzi sediul Diviziei Miniere din Târgu Jiu, fiind a treia zi de proteste, din cele şase pentru care au primit aprobare. FNME a comandat 300 cagule pentru cei care nu vor să-şi arate feţele, de temă că administraţia va lua măsuri împotriva lor. Şi în primele zile, unii protestatari au venit cu măşti şi cagule.

Protestatarii prezenţi vineri în Piaţa Prefecturii au scandat, printre altele, “Jos Ciurel!”, “Jos torţionarii”, “Ciurel la DNA!” şi “Jos securistul!”, făcând referire la directorul de Resurse Umane, Ion Răuţ. De această dată, managerul CE Oltenia nu a mai ieşit în faţa minerilor şi energeticienilor, poate şi pentru faptul că în prima zi de proteste era să fie linşat de protestatari.

Protestul FNME continuă şi astăzi, nemulţumirile fiind legate de lipsa dialogului între sindicate şi administraţia complexului, neînceperea negocierilor pentru actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă ( CCM), neacordarea primei de vacanţă în termenul stipulat în contract şi multe altele.  Liderul sindical Constantin Mitrescu a spus că FNME a dat comandă de cagule, pentru a veni la proteste şi oamenii care se tem să nu fie daţi afară dacă participă la pichetare. “Din ce în ce, o să vedeţi că o să vină mai mulţi. Am fost contactaţi să facem cagule din pânză, pentru că luni vor să vină foarte mulţi salariaţi cu cagule. Se tem pentru că acest individ nesănătos la cap a ameninţat că dacă vin să demonstreze paşnic o să-i disponibilizeze în cazul unor concedieri colective. Federaţia a dat comandă, facem în jur de 300 de cagule”, a spus Mitrescu, precizând că asta înseamnă că astăzi vor fi 300 de protestatari în plus, în Piaţa Prefecturii.

protest_fnme_ziua_2_8

Protestatar: Port mască de teama consecinţelor

După protestele de anul trecut, directorul Ciurel spunea că directorii au identificat oamenii din poze şi că atunci când vor fi făcute concedieri, se va ţine cont. “Am o familie de întreţinut. După 35 de ani de muncă să mă dea afară din serviciu orbeţii ăştia, să stau să-mi caut drepturile la bătrâneţe. Sunt veniţi cu pluta, au lucrat la cangur sau pe unde au lucrat şi vin acum să ne dea nouă lecţii de minerit. Ne-au umblat la salarii, în fiecare zi ne tremură nădragii că ne schimbă, că ne mută, că ne dă afară. Gândesc cu stomacul lor, nu cu al nostru”, a spus un protestatar care purta cagulă.

protest_fnme_ziua_2_4Printre cei care au protestat vineri în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu s-a aflat şi o femeie. A purtat mască de teamă că îşi va pierde locul de muncă. “Protestez pentru că s-a încălcat contractul colectiv de muncă şi nu ne dă drepturile salariale din contract. Port mască de teama consecinţelor, nu vreau să fiu dată afară”, a spus femeia.

Prefectul a refuzat convocarea Comisiei de Dialog Social

FNME a solicitat Prefecturii Gorj convocarea Comisiei de Dialog Social. Şeful Guvernului în teritoriu le-a transmis celor de la federaţie că nu cheamă comisia în şedinţă extraordinară. Liderul sindical Marin Golea este de părere că prefectul a primit indicaţii politice să nu convoace comisia. “Am primit din partea domnului prefect un refuz la solicitarea noastră de a convoca Comisia de Dialog Social. Dumnealui a zis că o pregăteşte, nu face una extraordinară, face una ordinară, atunci când va invita toate sindicatele din judeţ. Dânsul, chiar dacă acum este funcţionar public, a fost om politic şi mă gândesc că i se sugerează să tergiverseze şi dumnealui o întâlnire cu noi, care, de fapt, ar fi însemnat să-l aducă pe domnul director general în faţa dumnealui şi a noastră”, a precizat Marin Golea.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: