Salariaţii unei primării, neplătiţi din cauza profesorilor

Salariații primăriei Roșia de Amaradia nu și-au luat salariile pe aproape două luni, spune primarul localității, Liviu Cotojman. Asta pentru că primăria are conturile blocate încă din luna ianuarie din cauza neplății arieratelor pe anul 2016. Este vorba de niște sume de bani datorate profesorilor din comună, sume pe care Inspectoratul Școlar Județean Gorj a refuzat să le plătească și pe care primarul Cotojman le-a transformat în arierate cu riscul de a bloca activitatea primăriei.

Primarul Liviu Cotojman a ales să sacrifice salariații primăriei în favoarea profesorilor din comună care au de recuperat peste 600.000 lei în urma unor hotărâri judecătorești. ”Aceste sume nu s-au mai prins în buget la vremea respectivă pentru că au dispărut ca și clasificare. Cert este că ei au câștigat irevocabil acordarea acestor sume, transformându-se în drepturi de natură salarială. În situația acesta ISJ Gorj era în măsură să dea aceste drepturi de natură salarială pentru că profesorii au contract cu ISJ Gorj, nu cu primăria sau Consiliul Local. Ișfan nici n-a vrut să audă și acum am înțeles că dânsul a făcut tot felul de angajări, a umflat organigramele școlilor, și acum trebuie să facă reduceri de cheltuieli”, a spus primarul Cotojman.

 Salarii restante de două luni

Primarul spune că singura soluție ca profesorii să-și poată recupera vreodată banii era să transforme aceste sume în arierate chiar cu riscul de a bloca conturile. ”Eu, la finele anului trecut, am luat taurul de coarne, am declarat datoria profesorilor arierat la Finanțe și aveam obligația să o și achit în aceeași lună, nu am avut bani așa că Finanțele mi-a blocat conturile. Eu, în luna ianuarie, nu am dat salariile la oameni, sper ca în februarie să le dau o parte din salarii, din încasări, așteptând rectificarea bugetului pentru alocarea de sume să plătesc arieratele profesorilor. Deci, am făcut un sacrificiu pentru profesori în ideea de a rezolva situația. Am sacrificat salariații primăriei în așteptarea banilor pentru profesori”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.

Suma pe care o au de recuperat profesorii este de 640.000 lei, fiecare profesor are de încasat undeva la 7.000 lei. ”Am făcut acest risc, sper să aprecieze profesorii ce risc am făcut pentru că altfel niciodată profesorii nu puteau să-și încaseze aceste drepturi, dacă eu nu le declaram arierate. Eu funcționez în sistem de avarie, plătesc decât ce ține de funcționare, curent și furnituri de birou”, a mai spus primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman. 

Vizualizări: 860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: