Salariatul unei primării, credite în fals pe numele colegilor

n fost om al legii, devenit între timp funcţionar la Primăria Bălănești, s-a ales cu dosar penal și va fi anchetat de foştii săi colegi după ce a păcălit mai multe persoane, în numele cărora a luat credite de tip CAR. Acesta era responsabil cu taxele şi impozitele, dar se ocupa şi cu acordarea de împrumuturi de la CAR Unirea, fiindu-i foarte uşor să se folosească de date confidenţiale pentru a folosi hârtiile în avantajul său, somaţiile de plată ajungând zilele acestea la cei păcăliţi

Ion Motorga a lucrat la Poliția Turceni, în ultimii ani bărbatul devenind funcționar public la Primăria Bălănești, aici ocupându-se de strângerea taxelor și impozitelor. Deși calitatea de funcţionar public nu îi permitea să desfășoare alte activităţi remunerate, omul s-a implicat în acordarea unor credite de tip CAR, fiind reprezentantul celor de la CAR Unirea în Bălănești. Colegii și localnicii s-au bucurat că acesta le facilita obținerea unor împrumuturi rapide, totul până zilele trecute când oamenii au început să afle că au de plătit mult mai mult decât ştiau ei.

„În numele meu a scos 120 de milioane de lei vechi. Din ăștia 40 de milioane erau fondul, iar restul de 80 sunt de achitat în numele meu. Cum a făcut el asta nu ştiu, dânsul ştie mai bine”, a spus Alin Stroe, în timp ce colega de birou, Maria Novac, susţine că era gata să îl împrumute pe acesta cu bani dacă i-ar fi cerut întrucât era un bun coleg. „Vorbisem cu el pentru a lichida un împrumut, urma să îmi aducă cererea de compensare a doua zi, iar seara am primit pe adresa de la ţară hârtia că sunt datoare cu 2700 de lei. Mi-a fost greu când am aflat. Eram doar eu cu el în birou şi l-am întrebat ce s-întâmplat cu creditul meu şi mi-a spus că se va rezolva totul, că a avut nişte probleme şi cam atât. Nu a mai spus nimic altceva. Era un coleg foarte bun Eu îi dădeam şi 5000 de lei dacă avea nevoie, pentru că avea nişte calităţi deosebite. Nu mă gândeam la aşa ceva”, spune contabila Primăriei.

caz_motorga_8

Primarul girant

Imediat prin sat și prin Primărie au început să umble vorbele despre creditele luate de Motorga, veştile ajungând până la primarul Ovidiu Pungan, care recunoaşte că el l-a girat pe fostul polițist pentru obţinerea unui împrumut. „Noi ne-am ajutat ca între colegi, dar eu nu sunt implicat în această problemă. Doamne fereşte de aşa ceva. Îmi pare rău de imaginea proastă pe care domnul Ion Motorga a făcut-o instituţiei şi cetăţenilor din comună. Nu am fost să mă interesez cu exactitate, dar cred că deocamdată nu sunt păgubit. Sunt ceilalți colegi din Primărie de la care înţeleg că a început să plătească din credite, dar rămâne fapta în sine a dumnealui, faptă care este de condamnat. Eu i-am și spus că îi aştept demisia de onoare pentru că nu cred că mai poate veni la muncă la Primărie şi să stea faţă în faţă cu colegii pe care i-a păcălit”, declară primarul.

Ancheta CAR și IPJ

Casa de Ajutor Reciproc Unirea din Târgu Jiu, implicată în scandalul respectiv, a demarat propria anchetă internă pentru a vedea care este situația creditelor de la Bălănești și ce se poate face în cazul existenței unei infracțiuni. Greta Apostoleanu, unul dintre reprezentanții instituției nebancare, spune că Motorga a început să achite din sumele luate în numele altor persoane, acordarea creditelor cu acte false nefiind atât de complicată, în cazul acestuia. „Ar fi fost ușor să facă așa ceva, dacă chiar a făcut așa ceva, vom vedea, numai că îi trebuia totuși o adeverință de salariat nouă. Nu putea folosi  o adeverință veche de la un credit mai vechi, iar o copie după actul de identitate asta da, putea face după o copie mai veche, spune Apostoleanu.

Primarul Pungan a sesizat Poliția cu privire la informațiile pe care le-a primit de la localnici și subordonați de-ai săi, acum o anchetă a IPJ Gorj fiind în curs de desfășurare, Motorga fiind cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni de fals și uz de fals. Deocamdată bărbatul este în concediu medical, dar dacă va fi găsit vinovat pentru faptele sale riscă să ajungă după gratii.

car_unirea

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: