Subvenţii ilegale la Stoina. Primarul Buşe, trimis în judecată!

Patru persoane au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul fraudelor cu fonduri APIA de la Stoina. La loc de frunte este primăriţa Ioana Buşe, cea care, probabil, va mai candida şi anul viitor pentru un mandat, mai ales dacă procesul ce va începe toamna aceasta la Tribunalul Dolj nu va avea parte de o sentinţă definitivă. Doi oameni de afaceri şi un angajat al primăriei au fost şi ei trimişi în judecată.

Primăriţa este acuzată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi fals intelectul, în formă continuată. 

Un angajat al Primăriei, Ion Gorun, inspector, este şi el judecat pentru acelaşi gen de infracţiuni, în timp ce cap de afiş în dosar este Sorin Florentin Pârvan, asociat  unic şi administrator la Patrick Florian SRL din Craiova. Bărbatul este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, înşelăciune, în formă continuată, instigare la fals intelectul, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Soţia sa, Iuliana, şi ea administrator la firma menţionată, s-a ales cu acelaşi gen de acuzaţii din partea DNA, procurorii trimiţând-o în judecată pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 

Prejudiciu de peste 100.000 de lei

Cei doi craioveni sunt acuzaţi că s-au folosit de acte false care să le ateste calitatea de arendaşi la Stoina, actele fiind depuse la dosarele aprobate de APIA şi în baza cărora s-au alocat subvenţii de peste 100.000 de lei în anii 2012 şi 2013. Primăriţa a fost reclamată de câţiva consilieri locali, după ce oamenii li s-au plâns acestora că altcineva încasează subvenţiile de pe terenul lor, ulterior Ioana Buşe intrând şi în vizorul inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, care au declarat-o incompatibilă, procesul acesteia cu ANI nefiind încă finalizat. „Pentru a putea obţine sumele respective de bani, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia au falsificat 26 de contracte de arendă, menţionând sau adăugând în fals suprafeţe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deţinătorii de terenuri. Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin i-a determinat pe inculpaţii Buşe Ioana, primar al comunei Stoina şi Gorun Ion, inspector cu atribuţii privind registrul agricol în cadrul primăriei Stoina, să întocmească şi să semneze în fals cele două adeverinţe aferente campaniilor 2012 şi 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafaţa agricolă deţinută în arendă de către SC Patrick Florian SRL pe raza comunei Stoina. În acest fel, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia au obţinut pe nedrept de la APIA Centrul Judeţean Gorj, suma totală de 107.245,46 lei. În data de 01 iulie 2015, SC Patrick Florian SRL a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul APIA, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 107.245,46 lei”, arată DNA într-un comunicat de presă, procesul celor patru urmând să se desfăşoare la Tribunalul Dolj.

IOANA_BUSE_STOINA

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: