Salarii mai mari pentru unii, amenzi mai mari pentru toţi

Veste bună pentru salariații din județul Gorj. Inspectoratul Teritorial de Muncă anunță angajatorii că începând cu 1 Mai 2016 salariul minim pe economie a crescut la 1.250 de lei. Vestea proastă este că odată cu creșterea salariului minim pe economie crește și valoarea amenzilor de circulație.

Patronii care refuză să majoreze veniturile salariale riscă amenzi de până la 2.000 de lei, anunță inspectorii de muncă. Salariul minim brut a crescut de la 1.050 lei la 1.250 de lei, angajații urmând să ia în mână cel puțin 900 de lei. ”La 1 Mai a intrat în vigoare hotărârea cu privire la majorarea salariului minim pe economie la suma de 1.250 de lei lunar. Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui stabilit prin lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei. Noi îi atenționăm pe toți angajatorii să procedeze la calcularea corectă a salariilor, căci după 1 Mai se vor efectua și se vor aplica măsuri contravenționale în funcție de cele constatate”, a spus Gheorghiță Cusma, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Gorjenii nu se pot bucura însă prea mult.

375 lei pentru nepurtarea centurii de siguranță
Tot de la 1 Mai au crescut și valorile amenzilor de circulație. Astfel, dacă ești prins fără centură la volan, riști să plătești o amendă de până la 375 de lei. ”Având în vedere faptul că un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, începând cu data de 1 Mai a anului curent un punct amendă s-a majorat de la 105 lei la 125 lei. Astfel, un conducător auto care nu poartă centura de siguranță sau vorbește la telefon în timpul condusului, poate fi sancționat cu două, trei puncte amendă, adică de la 250 la 375 de lei”, a spus Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj. În județul Gorj sunt la ora actuală 6.434 de angajatori și peste 64.000 de salariați activi.

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: