Salarii mai mici pentru şefii din instituţii

Ţopăiala fiscală a guvernelor PSD-ALDE devine tot mai evidentă. Zeci de mii de salarii au scăzut în sistemul bugetar, potrivit unei evaluări parţiale făcute de sindicate. În această perioadă se fac statele de salarii şi pierderile nu mai pot fi negate de guvernanţi.

Daniel Şurlea, preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, a spus că au pierdut la salariu cei cu funcţii de conducere. „Pentru cei cu salarii mici există o creştere. La funcţiile de conducere sunt influenţe destul de mari, în sensul că reducerea va fi undeva în jur de 25%. Încă nu s-au dat fluturaşii de salarii, dar din primele calcule cam aşa e”, a spus Şurlea, care susţine că nu sunt supărări în instituţie cu privire la noua grilă de salarizare.

Constantin Negrea, directorul APIA Gorj, a spus că şefii de servicii şi de birou au pierdut între 800 şi 1.200 de lei. „Au fost nemulţumiri, au fost şi proteste anul trecut, dar suntem mult prea ocupaţi în această perioadă cu autorizarea fermierilor şi nu ne permitem să protestăm. Sunt nemulţumiri, pentru că avem responsabilităţi mari privind gestionarea banilor europeni, vorbim de zeci şi sute de mii de euro, şi credem că drepturile noastre salariale trebuie să fie pe măsură”, a spus Negrea.

Grefierii, ofiţerii de poliţie judiciară şi personalul economic din DIICOT vor avea reduceri de până la 25%, a spus şeful instituţiei, Daniel Horodniceanu. În Ministerul de Externe, unele salarii sunt la jumătate. Dumitru Coarnă, liderul sindical al poliţiştilor, spune că au pierdut la salariu 18.000 de poliţişti, care primesc cu 250 până la 700 de lei mai puţin. Şocul acestor scăderi este cu atât mai mare cu cât guvernanţii au promis creşteri importante de salarii.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirmă că între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative. Costin anunţă că vor urma proteste de stradă.

La rândul lui, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, susţine că şi în mediul privat sunt două milioane de persoane cu salarii mai mici după transferul contribuţiilor de la angajat la angajator.

REACŢIE

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, a spus marţi într-o conferinţă de presă că salariile nu au scăzut, dar au fost necesare unele ajustări pentru ca raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie de 1 la 12, că în 2019 vor fi adevăratele creşteri pentru salariile mici, că poliţiştii nu au pierdut la salariu, ci doar un spor care era temporar, că pe grefieri îi aşteaptă la discuţii, deoarece nu crede că au salarii mai mici etc.

Vizualizări: 514

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: