Salariile asistenţilor personali, asigurate doar pentru şase luni

Asistenţii personali şi însoţitorii persoanelor cu handicap din Târgu-Jiu sunt din nou ameninţaţi cu neplata salariilor. Chiar dacă, de curând, şi-au primit indemnizaţiile pentru ultimele două luni ale anului 2009, iar în prezent sunt cu salariile la zi, asistenţii personali se vor confrunta cu lipsa banilor şi în acest an pentru că bugetul nu ajunge decât pentru 6 luni.

Atât salariile celor 199 de asistenţi personali cât şi indemnizaţiile celor 318 însoţitori ai persoanelor cu handicap sunt asigurate doar pentru prima jumătate a anului 2010. Suma necesară efectuării plăţilor în acest an este de

aproximativ 5.568 000 lei, iar Primăria Târgu Jiu a primit de la  bugetul de stat, din cote defalcate de TVA, suma de 2.938 000 lei. Aceşti bani au fost defalcaţi astfel: pentru trimestrul I-1 290 000 lei, din care s-au plătit inclusiv salariile restante ultimelor două luni ale anului trecut, pentru trimestrul II- 975 000 lei, pentru trimestrul III- doar 673 000 lei, trimestrului IV nefiindu-i alocat nici un leu. În acest an s-a majorat suma lunară pentru asistenţii personali de la 175.000 lei la 287.000 lei şi pentru însoţitorii persoanelor cu handicap de la 146.000 lei la 177.000 lei ca urmare a creşterii indemnizaţiilor. Un asistent personal, cu carte de muncă, primeşte lunar suma de 566 lei, în condiţiile în care efortul bugetar este de 960 lei/persoană, din diferenţa plătindu-se contribuţiile lunare. Un însoţitor al unei persoane cu handicap beneficiază o indemnizaţie de 534 lei/lună. “Am primit foarte puţini bani de la bugetul de stat. Este posibil ca după 6-7 luni să nu mai putem plăti asistenţii personali. Sperăm ca la o eventuală rectificare să obţinem o diferenţă bugetară. Ar trebui să se găsească o soluţie, la nivel naţional. În Târgu Jiu, sunt foarte mulţi oameni, aflaţi într-o stare precară de sănătate, care depind de acest sprijin”, a declarat Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: