Salariile din SNLO cresc anul acesta puţin de tot

 Administraţia şi sindicatele din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia au încheiat ieri noul contract colectiv de muncă al unităţii, document care nu prevede creşteri salariale semnificative. Anul trecut sindicatele au obţinut o indexare de aproape 20%, procent cu care nu se vor mai întâlni însă cel puţin până nu va trece criza.

 Societatea Naţională a Lignitului are în momentul de faţă aproape 9000 de salariaţi, leafa medie a acestora fiind de circa 2500 de lei. Directorul general Daniel Burlan a prins momentul cel mai neprielnic pentru a discuta cu sindicatele despre creşteri salariale, dar a găsit înţelegere la partenerii de dialog, care par să nu fi uitat vremurile şi mai grele prin care a trecut mineritul din Oltenia cu peste un deceniu în urmă. Anul acesta singurele creşteri de salariu sunt date de creşterea salariului minim pe economie, fondul de salarii al SNLO fiind acelaşi de anul trecut. Societatea va disponibiliza în circa două luni 600 de angajaţi şi banii economisiţi astfel vor fi folosiţi la acordarea indexărilor pentru restul salariaţilor.
 "Conform contractului pe ramură, salariul minim în minerit este de un salariu şi jumăte minim pe economie, pentru grupa I, valoare care a crescut de anul acesta. Astfel, dacă minimul pe economie e de 600 de lei, la noi minimul este de 900 de lei, şi de aici încolo creşte în funcţie de grupa fiecărui angajat. Practic, doar aceasta este creşterea efectivă de salariu pentru angajaţii SNLO, pentru că, în rest, noi avem acelaşi fond de salarii de anul trecut. Putem vorbi doar de o creştere de salariu care să ţină cont de rata inflaţiei, în condiţiile amintite, şi nimic mai mult", ne-a precizat Daniel Burlan.

 Contract colectiv nou de la 1 aprilie
 Administraţia şi sindicatele din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au încheiat ieri noul contract colectiv de muncă pentru anul în curs, contract care a şi fost înregistrat la Direcţia Muncii Gorj. Acesta va intra în vigoare de la 1 aprilie. Noul contract colectiv de muncă păstrează pentru angajaţii SNLO toate drepturile salariale câştigate în anii trecuţi. Intrarea în vigoare a acestuia coincide cu punerea în aplicare de către administraţia SNLO a unui program de reducere a unor cheltuieli de zeci de milioane de lei, program menit să ajute societatea să traverseze mai uşor perioada de criză economică. 
 Sindicaliştii nu au comentat deocamdată prevederile noului contract colectiv, dar atâta timp cât documentul este semnat de comisia de negociere este evident că el este şi însuşit. Tăcerea pe marginea acestui subiect nu este dată neapărat de cifrele mici de la indexarea salariilor, ci de la scandalul mare care s-a creat anul trecut, când, pentru cine nu mai ţine minte,vicepreşedintele Viorel Temelescu şi directorul general de atunci, Eugen Davidoiu, anunţau indexări de până la 20-25%. Afirmaţiile lor au fost contrazise de cele ale lui Marin Condescu, liderul susţinând că doar cu 15% urmau să fie indexate salariile anul trecut. Atunci se vorbea de "cota pentru ochelari" de până la 600 de lei, de majorarea cotei de cărbune şi de multe alte beneficii pe care Davidoiu le-a acceptat doar ca să arate cât de bun manager a fost, deşi era evident că, de fapt, corabia lua apă.


Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: