Salină artificială, inaugurată la Spitalul Dobriţa

Salina artificială amenajată în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa va fi inaugurată săptămâna viitoare. Odată cu salina va fi inaugurat şi compartimentul de recuperare respiratorie în cadrul căruia va funcţiona o sală de kinetoterapie. De noile servicii ale unităţii spitaliceşti vor beneficia gratuit pacienţii care vor veni cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Pentru persoanele care nu vor avea bilet de trimitere se va percepe o taxă de intrare în salină, valoarea acesteia urmând să fie stabilită într-o şedinţă a Consiliului Judeţean.

Prima salină din România care va funcţiona într-un spital de afecţiuni pulmonare va fi inaugurată săptămâna viitoare la Dobriţa. Salina are 50 de locuri şi o suprafaţa de 150 mp, valoarea investiţiei ridicându-se la suma de 230 mii de lei. Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” spune că spre sfârşitul acestei săptămâni se va elibera şi autorizaţia sanitară de funcţionare a salinei. „Cel mai târziu joi, se va elibera autorizaţia sanitară de funcţionare a salinei. Salina propriu-zisă ocupă 120 mp, restul suprafeţei fiind ocupată de spaţii administrative, băi, sală de aşteptare şi cabinet medical”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul spitalului.

La salina spitalului de la Dobriţa  vor avea acces pacienţii spitalului, pacienţii medicilor de familie care trec prin Ambulatoriul unităţii şi alte persoane care vor achita o taxă în scop terapeutic. “Suntem singurul spital de afecţiuni pulmonare din România care va avea o salină în incinta unităţii. Vom absorbi pacienţii altor spitale din ţară şi în acest mod vom reuşi să ajungem de la 8,2%, pacienţi din afara judeţului care sunt spitalizaţi în prezent, la 15%. Pacienţii salinei nu vor fi bolnavii de tuberculoză, întrucât aceasta le este contraindicată şi ca atare nu va exista riscul infestării cu bacilul Koch” a mai precizat Tiberiu Tătaru.

Compartiment de recuperare respiratorie

Odată cu salina artificială, la Spitalul Dobriţa se va inaugura şi un compartiment de recuperare respiratorie, în cadrul căruia va funcţiona o sală de kinetoterapie. Conducerea unităţii intenţionează să transforme spitalul într-un centru regional de tratament pulmonar. „Am gândit amenajarea salinei şi înfiinţarea compartimentului de recuperare respiratorie nu numai pentru a creşte adresabilitatea pacienţilor din Gorj, ci din toată ţara. În prezent, avem o clasificare de categoria V şi încercăm să ajungem la categoria II M. În anii 2014/2015 intenţionăm să transformăm spitalul într-un centru regional de tratament pulmonar”, a declarat Tiberiu Tătaru. Acesta a mai precizat că la inaugurarea celor două obiective medicale vor fi invitate atât autorităţile judeţene cât şi premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Sănătăţii. „Inaugurarea salinei şi a compartimentului de recuperare respiratorie va avea loc săptămâna viitoare, miercuri sau joi. În afară de autorităţile judeţene, vom lansa invitaţii şi premierului Victor Ponta şi ministrului Sănătăţii”, a menţionat managerul Spitalului Dobriţa.

Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: