Salvări blocate în trafic, misiuni îngreunate. "Mergi cu girofar și sirene kilometri întregi și nu-ți dă nimeni prioritate"

Misiune grea pentru salvatori. Nu se luptă doar cu timpul când merg la intervenții, ci și cu traficul. Șoferi neatenți care nu dau prioritate ambulanțelor sau pompierilor, pietoni care sar în fața unei salvări grăbite și ambuteiaje. Cu asta luptă, de multe ori, salvatorii în cursele pentru viață. 

Cristian Bălaşa este asistent medical de 14 ani. Recunoaște că, de multe ori, șoferii nu dau prioritate salvării deși are semnale acustice și luminoase în funcțiune. Așa cursa pentru viață devine și mai grea. "Cel mai mult ne deranjează când se vorbeşte la telefon de către şoferi şi nu aud, se fac că nu aud, nu ştiu ce se întâmplă că nu ne văd. Trebuie să fim atenţi cu noi, cu pacientul şi cu traficul. Poţi să mergi cu sirene şi girofaruri kilometri întregi şi să nu-ţi dea nimeni prioritate", a spus Cristian Bălaşa. 

Și managerul Serviciului de Ambulanță Gorj, Tiberiu Tătaru, a explicat că echipajele se lovesc de astfel de situații care pot avea urmări tragice: "Se mai întâmplă, nu des, dar se întâmplă și iată că atunci când se întâmplă, produc pagube foarte mari. umane, în primul rând, materiale. Trăim într-o societate în care nu toți respectăm regulile. Nu vreau să dau sfaturi, dar Poliția cred că ar trebui să fie mai prezentă în străzi. Străzile sunt înguste nu mai sunt adaptate secolului în care trăim". 

Și echipajele SMURD sau pompierii se lovesc de aceleași probleme în trafic. Iar asta nu face decât să mărească, uneori, timpul de așteptare. "Deplasarea durează mult mai mult decât ar trebui. Pentru noi, fiecare secundă contează, iar atunci când ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă, timpul capătă o altă dimensiune. Ni se pare că echipajele nu mai ajung la timp. De obicei, întâlnim oameni nemulţumiţi la intervenţii din cauza timpului de răspuns deși, de cele mai multe ori, acesta este mai mult decât rezonabil ținând cont de condițiile de trafic. Întâlnim şi conducători auto care nu sunt atenţi, îşi găsesc alte preocupări, au muzica dată tare şi nu aud semnalele acustice ale echipajelor de intervenţie", a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. 

Alin Achim este pompier în cadrul ISU Gorj. De multe ori a riscat să rămână blocat in trafic cu autospeciala: "S-a întâmplat de cele mai multe ori. Şoferii ignoră voit sau nu semnalele acustice şi optice. Se întâmplă cel mai des pe străzile înguste din Târgu Jiu, dar și pe bulevardele aglomerate".

La finalul săptămânii trecute, o salvare în misiune a fost făcută zob într-un sens giratoriu din Târgu Jiu, după ce şoferul unei autocisterne nu i-a dat prioritate. Pacientul din ambulanţă a murit trei ore mai târziu, în sala de operaţii. Asistenta medicală este în stare gravă la Spitalul Floreasca, iar şoferul salvării a fost transferat în Craiova.

Vizualizări: 1,042

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: