Salvate din iad, după două luni de coşmar

Două fetiţe ghemuite pe o saltea, noaptea târziu, într-o colibă aflată în pădurea de la Dăneşti. Stăteau pe întuneric, pentru că acolo nu este curent electric, iar lumânările se terminaseră. Mama era plecată de două zile să cumpere lumânări, iar sora cea mare dispăruse şi ea în negura pădurii. Lihnite de foame, speriate de animalele care mişunau pe lângă casă. Aşa le-au găsit reporterii Gorj TV pe cele două fete de 8 şi 11 ani în noaptea de luni spre marţi. Ziariştii au sesizat Protecţia Copilului, care a intervenit abia marţi dimineaţa. Fetele au fost salvate din iadul în care trăiau de două luni, după ce au fost nevoite să aleagă între a sta cu o mamă de moravuri îndoielnice sau cu un tată alcoolic.

„Într-o zi, când el dormea, noi ne-am făcut bagajele şi când el a plecat să bea noi am fugit de acasă. Ne-am dus la mamaia apoi am venit cu mama în casa asta”, a povestit una dintre fete. Au stat acolo două luni, timp în care mama era vizitată de „băieţi care veneau să joace cărţi cu mama”, după cum a povestit mezina, care ne-a arătat că unul chiar şi-a uitat cureaua acolo. Primarul a aflat de povestea celor trei surori care locuiau în pădure atunci când fata cea mare a comis o infracţiune şi a intrat în supraveghere. Şi primarul a fost şocat să afle că fetele au fost lăsate peste noapte singure.

„Noi credem că lupii şi urşii sunt numai în poveşti“

„S-au terminat lumânările şi mama a zis că pleacă în sat să facă rost de lumânări, şi nu a mai venit. Şi noaptea trecută am dormit singure. Atunci a fost şi sora cea mare, dar acum a plecat şi ea. S-a îmbrăcat frumos şi a zis că vine repede, că se duce până la o femei în sat. Noi stăm în beznă acum că nu mai avem lumânări. Nu am fost nici la şcoală că am zis să nu lăsăm casa goală”.

Fetele de 8, 11 respectiv 13 ani povestesc cum au scăpat de teama animalelor din pădure. „Noi ne-am obişnuit aici şi nu ne mai este frică aşa ca la început. Copiii la şcoală ne spuneau că vin câini, lupi, urşi, dar noi credem că numai în poveşti se întâmplă asta, şi ne spuneam în gând că nu trebuie să ne fie frică, şi nu ne mai era”.

„Nu ne-am săturat, dar mâncăm mâine“

Vă întrebaţi ce mănâncă aceste fete sau cum se încălzesc- „A făcut sora cea mare fasole şi am mâncat la prânz. Apoi nu am mai apucat că s-a înserat şi dacă nu avem lumânări nu am văzut. Nu ne-am prea săturat, dar mâncăm mâine“.

Pentru că nu au căldură, cele trei fetiţe se îmbrăţişează pentru a se încălzi.

„Ne băgăm în pat sub plapumă că nu putem face cald. Focul nu ne ascultă şi nu vrea să se aprindă. Lemne avem că ne-a lăsam mama când a plecat. Stăm în pat una lângă alta şi ne încălzim”.

Fetele mai povestesc că mama lor aduce diverşi bărbaţi sub pretextul că joacă cărţi. „Au venit băieţi pe la noi serile trecute. Noi nu-i ştim. Unul dintre ei şi-a dat cureaua jos de la pantaloni şi a uitat-o aici la noi. Şi cărţile de joc le-a lăsat”.

Tatăl: Mi se rupe sufletul, dar nu pot face nimic

Echipa Gorj Tv a făcut ieri toate demersurile pentru a lua explicaţii de la părinţi.

Tatăl fetelor, Aurel Uscătescu, are 48 de ani şi a aflat de la oamenii din sat că fete lui au fost duse la un centru de îngrijire, dar nu poate să facă nimic altceva decât să le viziteze din când în când. Echipa Gorj Tv nu l-a găsit acasă, ci într-un sat vecin la un localnic unde muncea cu ziua. „Ele nu au vrut să stea cu mine. Nu eu le-am alungat de acasă. Au vrut să stea cu mama lor, care şi-a bătut joc de ele. Ea nu se poate numi mamă. Eu m-am dus să le iau înapoi, dar nu au vrut să vină. Eu cu ea nu mai puteam sta. De fete îmi pare rău. Mi se rupe sufletul, dar nu pot face nimic. O să mă duc când pot să le văd acolo la centru”, a declarat tatăl acestora.  

Mama: Am fost să fac rost de bani pentru o carte

Mama fetelor este Ana Jipa de 38 de ani şi a fost găsită în satul Bucureasa. „Am plecat după lumânări la un vecin şi am aflat că fata a mare a luat o carte scumpă de la cineva şi nu a mai dus-o înapoi. Am fost să fac rost de bani să plătesc cartea. De aia nu m-am mai dus acasă. E prima dată când le las singure. Nu am crezut că se ajunge aici. Lor nu le era frică, că nici mie nu-mi este şi stăteau în casă”, a spus femeia.

Femeia spune că nu era prima dată când le lăsa singure. „Îmi pare rău că mi-au luat fetele. Regret că am plecat şi le-am lăsat în casă. Dar asta s-a întâmplat pentru prima dată.  Le-am lăsat lemne acolo, le-am lăsat şi ceva de mâncare. Nu avea ce să li se întâmple. Aş vrea să mă duc şi eu acolo la centru cu ele”.

Primarul: Nu ştiu cum au rezistat două luni

Primarul Comunei Dăneşti cunoştea această problemă de două luni şi nu-şi imaginează cum au putut rezista până acum frigului de afară. Cu presa şi Protecţia Copilului pe cap, primarul vrea să găsească o soluţie. „De două luni stau în casa asta. Aici i-au prins şi gerurile alea năprasnice. Noi ştiam că stau cu mama lor, dar fetele din câte vedem stau singure. Nu au lumină, casa este în mijlocul pădurii, drumul este greu accesibil. Trebuie să facem ceva cu aceşti copii”, a declarat primarul Emilian Rusu. 

Asistentul social de la primăria Dăneşti a făcut toate demersurile ca fetele să meargă într-un centru de îngrijire. „Noi am aflat de acest caz atunci când fata cea mare a săvârşit o infracţiune pentru care nu a putut răspunde penal şi am băgat-o într-un proces de consiliere. Noi ştiam că cele trei fete locuiesc într-adevăr în această casă, dar împreună cu mama, nu singure. Am făcut demersurile cu acceptul mamei să meargă într-un centru de îngrijire pe perioada iernii”, a declarat Aurora Muraru, asistent social.

Marginalizate de colegii de şcoală

Dat fiind mediul în care au trăit, cele trei fete abia se descurcă la şcoală. Fata cea mică este în clasa a treia la Şcoala Generală din Şasa. ”Nu este o elevă bună. Cunoaşte literele, dar de abia scrie câte un cuvânt când stă cineva lângă ea. Eu i-am dat caiete de la mine şi nu a mai venit cu ele sau le-a adus murdare. Şi hainele le avea murdare. Aşa, era liniştită. Colegii o marginalizau, dar mereu am încercat să o includ în colectiv”, a declarat educatoarea Mihaela Vârsan.

Celelalte două fete învaţă la Şcoala Gimnazială din Barza, una fiind în clasa a cincia, iar cea de-a doua în clasa a şaptea. „Cea mare a fost o elevă bună. Mereu avea medii peste opt. Se implica şi în activităţile educative de la şcoală. Cea mai mică niciodată nu a excelat. Mereu lua note mici. Amândouă au început să lipsească din acest an şi performanţele şcolare au scăzut vizibil, mai ales la cea mare”, susţine profesorul Dorel Şorop.

Mama fetei a fost amendată cu 100 de lei pentru că şi-a neglijat fetele.

Galerie foto



Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: