O biserică se rupe-n două, Mitropolia câştigă un magazin ultracentral

Un grup format din 15 enoriaşi a fost ieri în audienţă la subprefectul Marcel Romanescu pentru a cere sprijinul autorităţilor judeţene. Oamenii îl acuză pe Mitropolitul Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Irineu, de faptul că are interese ascunse faţă de biserica din Vădeni. Enoriaşii spun că printr-un ordin al Mitropolitului, parohia a fost divizată, scopul fiind acela de a pune mâna pe o casă din centrul municipiului care valorează câteva zeci de miliarde de lei vechi. Oamenii susţin că Înalt Prea Sfinţitul Irineu este ajutat de un preot, fost primar într-o comună din Gorj.

Atât Mitropolitul cât şi preotul infirmă acuzaţiile aduse.Cetăţenii care locuiesc în Cartierul Vădeni din Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de faptul că le-a fost împărţită parohia. Oamenii spun prin această divizare, Mitropolitul intenţionează să pună mâna pe o casă donată Parohiei Vădeni de către fostul boier Plăniceanu. “Familia Maria şi Dumitru Plăniceanu a donat Parohiei Vădeni conacul şi clădirea de lângă Statuia Tudor Vladimirescu, în care se află magazinul şi Asociaţia Vasiliada. În anul 2009, Înalt Prea Sfinţitul Irineu ne-a cerut să donăm Mitropoliei aceea clădire pentru a înfiinţa o asociaţie“, a povestit a declarat Eugen Bouleanu, membru al Consiliului Parohial Vădeni.

„Stabilisem un termen după care clădirea urma să revină înapoi la Parohie. Acest lucru nu a convenit Mitropolitului, care anul trecut a dispus împărţirea Parohiei Vădeni în Parohia Vădeni şi Parohia Şişeşti. Astfel a trimis la Parohia Şişeşti un alt preot, care era mâna lui dreaptă. Acesta renunţase la preoţie pentru a fi primar. După ce nu a mai câştigat un alt mandat a revenit la preoţie. Odată cu această împărţire s-a stabilit ca aceea clădire din apropierea Statuii Tudor Vladimirescu să aparţină de Parohia Şişeşti, al cărei preot era trimis de Mitropolie, deşi renunţase la popie. Scopul divizării era acela ca Mitropolia să pună mâna pe clădire pentru a o vinde pe sume mari de bani. Noi nici măcar nu am fost consultaţi cu privire la înfiinţarea celei de a doua parohie”, a mai declarat Eugen Bouleanu, membru al Consiliului Parohial Vădeni.

Enoriaşii, puşi pe drumuri

Enoriaşii din Vădeni spun că sunt puşi pe drumuri deoarece slujbele importante se ţin la Parohia Vădeni, iar parastasele se fac la Biserica din Şişeşti. Oamenii merg împreună cu preotul lor de la Vădeni, Doru Drăghici, la biserica la care este preot Constantin Drăghici, fost primar la Teleşti. Enoriaşii spun că  parastasele se fac la ore fixe, iar noul preot, Constantin Drăghici nu respectă programul. “La ora 8.30 trebuia să facă slujbă de pomenire a morţilor preotul de la Vădeni, iar la ora 9.30 preotul de la Şişeşti. Deşi ştia de program nu l-a respectat. Când ne-am dus la biserică preotul Constantin Drăghici ne-a scos afară pentru că era în Liturghie. Venisem să fac un parastas mamei mele decedată în luna noiembrie. Nu mi se pare normal să fii scoasă cu coliva afară din biserică. Ni s-a spus că dacă nu ne convine să ne luăm morţi de acolo şi să ne facem cimitir la Vădeni”, a declarat Gabriela Ionescu, enoriaş.

Mitropolitul şi preotul infirmă acuzaţiile

Mitropolitul Olteniei şi preotul Constantin Drăghici infirmă acuzaţiile aduse de enoriaşii din Vădeni şi spuen că această divizare era necesară.

„Era necesar să facem această divizare. Nu ne interesează acea casă. Au făcut tot felul de speculaţii enoriaşii, coordonaţi de părintele şi au făcut mare păcat. Pe noi nu ne interesează casa, pe noi ne interesează credincioşii care au nevoie de biserică. E păcat ca biserica de la Şişeşti, care este monument istoric, să ajungă în paragină, e o ruşine. Oamenii nu ar face asta dacă s-ar gândi la aspectul credinţei. Mai bine şi-ar vedea de credinţa lor. Preotul e în spatele acestor reclamaţii”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Irineu.

La rândul său, părintele Constantin Drăghici, consideră că enoriaşii ar trebui să respecte regulile bisericii. “Nu sunt mâna dreaptă a Mitropolitului, ci sunt consilierul său. Nu eu iau măsuri, sunt slujbaş ca toată lumea. Am fost trimis aici provizoriu şi nu vreau să deranjez pe nimeni. În ceea ce îi priveşte pe enoriaşi trebuiau să nu mă întrerupă în timpul slujbei. În momentul în care vin în casa altuia trebuie să respecţi codul familiei respective”, a declarat Constantin Drăghici preotul bisericii din Şişeşti.

În ceea ce îl priveşte pe părintele de la Parohia Vădeni, acesta îl sfătuieşte pe colegul său de la Şişeşti să fie mai îngăduitor cu enoriaşii. “I-am cerut să aibă îngăduinţă faţă de enoriaşi pentru că nu este uşor să pui oamenii pe drumuri. Pentru că am venit, împreună cu enoriaşii mei, să ţin slujbele de pomenire a morţilor mi-a făcut raport motivând că l-am întrerupt din Sfânta Liturghie”, a precizat Doru Drăghici, preotul de la Vădeni.

“Enoriaşii din Vădeni ne-au prezentat o situaţie conform căreia parohia a fost împărţită de către Mitropolie, iar fostul preot nu-şi mai poate oficia slujbele. Este o situaţie delicată şi sperăm să găsim înţelegere din partea Mitropoliei pentru a rezolva cumva acest conflict”

 Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: