Sănătatea a zeci de bebeluşi, pusă în pericol de un vaccin lipsă

Zeci de femei cu Rh negativ care au născut la maternitatea din Târgu Jiu în acest an nu au beneficiat de o injecţie menită să le protejeze pe ele şi pe bebeluşi la viitoare sarcini. Imunoglobulina antiD lipseşte cu desăvârşire de cel puţin o jumătate de an, iar situaţia este întâlnită şi în alte maternităţi din ţară, subiectul neregăsindu-se, evident, pe agenda politicienilor în campania electorală, micuţii nemergând la vot.
 Problema lipsei imunoglobulinei antiD este cunoscută de specialiştii în domeniu, dar şi de mămici încă din toamna anului trecut, când statul s-a cam spălat pe mâini în problema respectivă. Cadrele medicale au tot sperat că vaccinul va veni într-o bună zi, dar, până acum, nimic, deşi barza a tot adus pe lume pui de gorjeni. Şeful maternităţii de la Târgu Jiu spune că singura soluţie a fost în unele cazuri, ca pacientele să îşi cumpere singure injecţia respectivă. Dr. Dumitru Pătrăşcoiu afirmă că lipsa injecţiei menţionate are consecinţe grave asupra viitoarelor naşteri, bebeluşii putând să vină pe lume cu diferite boli. Medicul spune că lipsa fondurilor face ca medicamentul să lipsească şi din maternitate şi din farmacii, unele dintre mămici conştientizând pericolele la care se expun şi ele şi bebeluşii pe care îi nasc. 
 "Lipsa acestui vaccin poate genera diferite boli, de la anemie sau icter nuclear până la eventuale decese. Efectele acestea se manifestă însă în timp, nu de pe o zi pe alta. O parte din mame cunosc aceste probleme, cele care au puţină cultură medicală îşi procură singure acest vaccin şi noi îl facem în 72 de ore de la naştere. Restul merg aşa, la risc", spune medicul. Pe paginile de internet, specialiştii recomandă mamelor să nu se bazeze pe tradiţionalele vorbe "lasă că merge şi aşa" pentru că este bine cunoscut faptul că e mai uşor să previi decât să tratezi. În cazul de faţă prevenitul costă şi, chiar şi atunci când costă mult, medicamentele necesare prevenţiei sunt de negăsit deşi statul ar trebui să le asigure pentru toate gravidele cu Rh negativ.

 Un stres în plus pentru gravidele care mai vor un copil

 Măcar un caz pe săptămână este înregistrat la maternitatea din Târgu Jiu, iar "cazul" de săptămâna aceasta este Mihaela Calotă, un medic stomatolog care ştie riscurile la care se expune în lipsa vaccinului amintit. Femeia a născut la sfârşitul săptămânii trecute şi nu a apucat să îşi facă rost de imunoglobulina antiD. Ea mai dorea să nască un copil peste un an sau doi, dar acum se gândeşte dublu dacă să mai rămână gravidă sau nu în acest context. Ştiu politicienii care schimbă legile peste noapte pentru a-şi numi colegii de partid şefi prin cine ştie ce posturi despre aceste probleme? Greu de spus "DA", că dacă e "NU", e grav, mai ales după ce asculţi vorbele unei mame care şi-ar mai dori un copil şi care acum se gândeşte dacă să îşi asume riscul pentru ea şi viitorul făt, în lipsa vaccinului care e de negăsit.
 "În mod normal trebuia să nasc pe 22, dar barza a venit mai devreme şi am născut deja. Am încercat prin farmacii şi chiar la Institutul Cantacuzino să îmi procur acest vaccin, dar mi-a fost imposibil. Acum am născut şi normal că stau cu teamă pentru că ştiu că la următoarea sarcină vor fi riscuri pentru copil, în primul rând. Un copil e un lucru important în viaţa fiecărei mame şi nu cred că un asemenea vaccin e o problemă atât de greu de rezolvat. Tu ca mamă rişti mult, copilul riscă mult, mai ales că la spital condiţiile sunt aşa cum sunt, vaccinurile lipsesc. Cred că astfel de lucruri importante ar trebui să fie la spital în mod firesc, nu să alerg eu ca mămică prin farmacii să mi le procur şi nici acolo să nu mi le găsesc. Lucrurile astea ar trebui să preocupe pe cineva", spune proaspăta mămică.


Vizualizări: 267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: