Sanda Chisălca realizează bijuterii unicat

Este de profesie economist, iar în timpul liber confecţionează cercei şi brăţări unicat. Sanda Chisălca a început să confecţioneze bijuterii de un an de zile, la ideea unei prietene. Dar modelajul a atras-o încă de când era studentă la Timişoara, unde a urmat şi un curs de ceramică. Acum deţine un magazin virtual şi intenţioneze să participe la târgurile hand-made din Bucureşti.

Brăţările, cerceii şi colierele care îi umplu timpul sunt realizate din pastă polimerică sau fimo, un material asemănător plastilinei. O maşină de făcut paste, un roller de cauciuc şi o bucată de sticlă sunt ustensilele folosite pentru a se apuca de treabă. „Sunt două materiale folosite pentru realizarea acestor bijuterii, pastă polimerică şi cernit. Unii preferă să lucreze cu pastă polimerică, iar alţii cu cernit. Cernitul este mult mai moale ca şi consistenţă şi spre deosebire de fimo se întăreşte la aer, nu mai are nevoie de coacere. Însă dacă lucrezi cu cernit trebuie să fii foarte hotărât în ceea ce îţi propui să realizezi pentru că se întăreşte foarte repede, în câteva minute. Din această cauză eu prefer mai mult pasta polimerică”, explică Sanda Chisălca. Maşina de paste este folosită pentru reducerea timpului de lucru, iar rollerul pentru a întinde materialul. „În general nu îmi place să lucrez numai cu mărgele din fimo, ci le combin şi cu mărgele din sticlă. Timpul de lucru diferă de la model la model”, spune aceasta.

Tehnici diferite

Chiar dacă la prima vedere par simple de făcut, Sanda spune că şi aici trebuie respectate anumite tehnici. Simţul artistic nu trebuie însă să lipsească. „Sunt foarte multe tehnici de a lucra cu acest material. Cea mai migăloasă mi se pare tehnica mille fiori, dar care este în acelaşi timp şi cea mai deosebită şi cea mai căutată. Eu una m-am îndrăgostit de o tehnică ce se bazează pe amestecarea întâmplătoare a culorilor. Tocmai în asta constă farmecul, că rămâi uimit de ce ai reuşit să faci”, mai explică artista. Toate podoabele realizate de Sanda Chisălca sunt unicat. „Eu personal m-am apucat de aşa ceva din pasiune pentru frumos şi consider că aceste bijuterii sunt mult mai deosebite decât cele din magazine, făcute în serie. Fiecare pereche de cercei are povestea ei, îţi transmite ceva, îţi dă o anumită stare de spirit”, mai menţionează Sanda.

Magazin virtual

„În momentul de faţă am un magazin virtual pe Internet. Cei care văd bijuteriile sunt atrase de ele, dar se uită puţin ciudat pentru că nu ştiu din ce sunt realizate. Cred că cei de aici nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva. Îmi propun să realizez cât mai multe modele pentru a participa la  târguri hand-made din Bucureşti. Am observat că lumea de acolo preferă bijuteriile confecţionate manual faţă de cele cumpărate din magazin”, adaugă artista.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: