Şapte variante pentru fuziunea CE Oltenia cu Hidroelectrica

Fuziunea Complexului Energetic Oltenia cu părţi din Hidroelectrica este posibilă în septembrie, a declarat Laurenţiu Ciurel. Acesta a mai spus că sunt şapte variante de hidrocentrale ce ar putea ajunge în componenţa companiei energetice.

Conducerea Hidroelectrica a modificat statutul companiei pentru a permite divizarea acesteia şi fuziunea cu alte societăţi. O posibilitate de fuziune este şi cu CE Oltenia. Directorul general Laurenţiu Ciurel a explicat, într-o conferinţă de presă, că fuziunea nu ne scapă de probleme. „Rămânem în continuare foarte mulți, dar o unitate hidro are posibilitatea să ne eficientizeze“, a declarat acesta.

Pe de altă parte, Ciurel anticipează dispariţia CE Oltenia de pe piaţă fără această fuziune. „O spun cu tot discernământul. CEO este o construcţie care nu a fost analizată din punct de vedere economic. În această formulă este absolut imposibilă rămânerea pe piaţă a termocentralelor şi a tuturor capacităţilor de exploatare“, a spus Ciurel.

Fuziunea cu părţi din Hidroelectrica ar putea fi contestă de acţionarii minoritari sau sindicate. Divizarea Hidroelectrica a fost propusă şi de Guvernul PDL, care voia formarea companiei Electra, cu energia din Gorj şi o jumătate din hidrocentrale, dar totul a fost blocat în instanţă.

Ciurel a pus ochii pe Porţile de Fier

Fuziunea cu părţi hidro este luată din nou în discuţie, iar Laurenţiu Ciurel spune că sunt şapte variante de hidrocentrale, care ar putea fi alipite CE Oltenia. „CEO ar putea să se regăsească lângă energia din Mehedinţi sau Vâlcea, să rămână cu specific oltenesc, ca să spun aşa. Eu mi-aş dori Porţile de Fier 1 şi II, Lotru, Vâlcea, Olt“, a menţionat Ciurel.

„Sunt şapte variante la ora aceasta. Nu ştiu care va fi luată în calcul în final. Există varianta cu Vâlcea, Slatina, cu amândouă, cu Porţile de Fier și cu una din ele, depinde de cât de echilibrate, în funcţie de cota de piaţă şi de cost, vor rezulta cele trei sau patru companii care se vor înfiinţa. E clar că se dorește concurenţă reală şi mix energetic“, a continuat Ciurel.

 Acesta a menţionat că după divizarea Hidroelectrica vor rezulta mai multe companii. „S-a schimbat o parte din statutul Hidroelectrica, în sensul că permite mult mai uşor divizarea şi fuziunea. Asta s-a făcut în ideea divizării Hidroelectrica şi formării a câtorva, nu a două, probabil trei sau patru companii în toamna acestui an. Dacă legislaţia o va permite şi dacă acţionarii minoritari şi partenerii sociali vor fi convinşi“, a spus Ciurel.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: