Sărăcia îi trimite peste hotare. Zeci de gorjeni la selecția pentru Danemarca

Zeci de gorjeni au participat luni la selecția pentru locuri de muncă în Danemarca și Portugalia. Oamenii vor să plece la cules de mazăre pe un salariu de sute de euro după ce ani la rând au muncit prin Germania, Italia, Spania. Femei și bărbați deopotrivă, toți fug de salariile mici din România și de patronii care nu plătesc.

La selecția pentru Danemarca și Portugalia au participat și două femei din Seciuri, comuna Roșia de Amaradia. Au plecat cu contracte în străinătate încă din 2004 când au văzut că locuințele picau pe ele și nu mai aveau bani nici măcar pentru un trai decent. Muncesc acolo unde prind contracte și spun că n-ar mai munci în România pentru nimic în lume. ”Nu putem să ducem un trai decent în România, plecăm Danemarca, Italia, Spania, Germania. Am lucrat în Germania de nouă ani la cules de căpșuni, salată, oriunde. Am lucrat și în România ca agent de pază. Nu îmi ajungeau banii, de asta am plecat. Plec singură, suntem mai mulți din sat, nu avem niciun viitor la noi acolo, la Seciuri”, a spus una din gorjencele participante la selecție.

Plecați de ani de zile

Femeile spun de ani buni stau pe drumuri, muncesc pe unde prind, nu mai au casă, cămin. ”Venim din Germania, plecăm în Danemarca. Din 2004 așa ne plimbăm. Nu-mi convine să muncesc în România, mi s-a fărâmat casa, nu aveam unde să mai stau așa că am plecat. Am și o fetiță, e înfiată dar eu o țin în școală, studentă la Cluj. Oricum ar fi trebuit să plec”, a spus o altă femeie. Tinerii fug și ei din România. Caută salarii bune și condiții decente de muncă. Nu numai banii îi îndeamnă să muncească peste hotare ci și posibilitatea de a cunoaște și alte culturi. ”Tocmai pentru că sunt tânără, de aia plec. Îmi place Danemarca și vreau să mă duc să experimentez, să învăț lucruri noi. Am lucrat și în Craiova, nouă ani ca ajutor de cofetar dar nu-mi ajungeau banii”, a spus o tânără. Culegătorii vor primi câte 700 de euro lunar, în funcție de cantitatea culeasă. ”Este o mazăre care de fapt se consumă ca un fruct, este dulce și nu se gătește. În ceea ce privește beneficiile, sunt asigurați din punct de vedere medical, au asigurată cazarea, doar transportul până în Danemarca este suportat de ei. Angajatorul are nevoie de 250 de persoane, va mai avea o selecție în februarie într-un alt oraș din țară. Angajatorul este foarte mulțumit de gorjeni pentru că sunt statornici, serioși”, a spus Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj. Gorjenii selectați vor pleca în Danemarca și Portugalia după sărbătorile de iarnă.

Vizualizări: 393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: