Greva foamei la CE Oltenia. Liderii susțin că urmează tăieri de salarii!

Mai mulți lideri sindicali din cadrul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au intrat luni, 19 decembrie, în greva foamei, pe termen nelimitat. Nemulțumirea acestora pleacă de la faptul că bugetul companiei nu a fost rectificat, așa cum le-a promis ministrul Energiei, Victor Grigorescu, încă de acum o lună. Protestatarii spun că vor renunța la acțiunea lor numai dacă rectificarea bugetului CE Oltenia va fi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 21 decembrie. Liderii au stat de vorbă și cu directorul Sorin Boza, dar acesta nu le-a făcut nicio promisiune, ci doar i-a invitat la căldură. În timp ce aceștia erau în fața CEO, liderii Federației Naționale Mine Energie (FNME) criticau pe Facebook demersul celor de la SMEO. 

Protestul a început luni la primele ore ale dimineții. Până după prânz numărul protestatarilor a ajuns la 13. Sindicaliștii SMEO s-au postat în fața sediului principal al CE Oltenia din Târgu Jiu, înarmați cu pancarte. Sper seară numărul greviștilor foamei ajunsese la 16.

„Vom rămâne fără 700-800 lei“

Liderii SMEO spun că motivele pentru care au recurs la acest gest sunt multiple însă principalul este acela că bugetul companiei nu a fost rectificat până acum, lucru ce va conduce la diminuarea salariilor minerilor și energeticienilor în decembrie dar și va avea și efecte negative pentru anul viitor. "Este vorba de rectificarea fondului de salarii. Vrem să fie rezolvată această problemă. Există un deficit pentru anul 2016 de aproximativ de 12 milioane lei, a spus-o și administrația în comisia mixtă, și cu repercusiuni foarte mari pentru anul 2017 când, practic, suma necesară pentru a reîntregi fondul de salarii este de 16 milioane. Am tot așteptat rectificarea fondului de salarii prin care noi și colegii noștri vom rămâne fără 700-800 lei, după anunțul din comisia mixtă", a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.

Protestatarii au spus că se tem că își vor pierde locurile de muncă mai ales că cei din administrație au aprobat pentru 2017 încă 2000 de disponibilizări. "Mai mult, pentru la anul cei din conducerea companiei au aprobat 2000 de disponibilizări. Plecăm cu un deficit anul acesta, înseamnă că anul viitor vom pleca din companie sau ne vor fi reduse salariile", a explicat Mihail Emil Bârsanu, lider de grupă sindicală SMEO și salariat la UMC Rovinari. Printre protestatari s-a aflat și Gheorghe Peptan. Acesta a fost disponibilizat însă a spus că protestează ca lider sindical și că se judecă cu cei din companie pentru că l-au dat afară.   

Invitați la căldură de directorul Boza

Greviștii foamei au reușit luni să vorbească cu cei din Directoratul CE Oltenia. Dacă șeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, doar i-a salutat, viitorul director Sorin Boza i-a invitat la căldură. Protestatarii au spus în ce condiții vor renunța la greva foamei. "Am avut o discuție cu domnul Boza, dar soluția nu este la nivelul CE Oltenia. Nu a încercat să ne convingă să renunțăm, dar a spus că avem grijă de sănătate, care dorește să intre înăuntru să se încălzească. Am fost sunat de la Blocul Național Sindical, că au reușit cei de la Ministerul Muncii să semneze luni. Dacă semnează Ministerul Finanțelor și va fi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri noi renunțăm la grevă", a mai spus președintele SMEO, Gabriel Căldărușe.

Și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a stat de vorbă cu greviștii foamei. I-a rugat pe aceștia să renunțe la protest, dat fiind că temperaturile sunt extrem de mici și le este pusă în pericol sănătatea. Popescu speră că bugetul rectificat va fi aprobat în ședința de Guvern din data de 21 decembrie. Pe de altă parte, acest lucru pare imposibil dat fiind faptul că Ministerul Energiei a anunțat că proiectul va rămâne în dezbatere publică până pe 22 decembrie.

CRITICI

Protestul celor de la SMEO este criticat aspru de liderii FNME. Ei consideră că aceștia protestează pentru reîntoarcerea lui Laurențiu Ciurel la CE Oltenia. Ei mai spun că bugetul va fi rectificat și că acesta nu pate fi motivul grevei.

Galerie foto





Vizualizări: 3,514

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: