Sare, piper și Boia

Am citit doar introducerea cărții lui Lucian Boia ”Realitate și mit în conștiința românească” și mă simt deja mai luminat decât au reușit să mă lumineze 16 ani de școală. Sau, hai să zicem, de istorie. Echilibrat, dar cinic, Boia te târăște de guler prin istoria adevărată a românilor, dar, mai ales, prin preconcepțiile, complexele și frustrările adânc înrădăcinate în conștiința unui popor confuz, care se zbate între convingerile sincere care îl împing către mama Rusie și interesele la fel de sincere de ordin material care îl obligă să îmbrățișeze concepte occidentale fără să creadă în ele cu adevărat.

Cu excepția interesantă a Greciei (veche membră UE, e drept, dar vedem cam ce s-a ales și de ea acum), spune Boia, România este o țară profund religioasă, care chiar se consideră ”o națiune ortodoxă”, lucru nemaiîntâlnit în UE. Pentru că în UE nu religia definește o națiune, lucru absolut logic dacă stăm să ne gândim că unele dintre cele mai unite națiuni sunt foarte împărțite în ceea ce privește confesiunile. Societățile moderne și sănătoase fac o distincție foarte clară între spațiul religios și cel politic, iar unitatea unei națiuni constă aproape exclusiv în împărtășirea unor valori de ordin civic, nicidecum nu se realizează după afinități religioase, cum există tendința la noi. O tendință păguboasă și o reminiscență a modului de gândire specific comunist, care ne încuraja să fim toți la fel. Și, culmea, una străină chiar și formării poporului român, a cărui strângere laolaltă s-a făcut după cu totul alte criterii decât cele religioase. Unde ar fi fost românii din Transilvania acum, dacă religia ar fi fost primul criteriu de formare a unei națiuni? Și în ce județ din Rusia ne-am fi aflat noi, regățenii? Întorcându-ne mai mult înapoi, nu avem nici măcar dovezi împotriva a ceea ce se consideră o axiomă azi: ”poporul român s-a născut creștin”. Serios? Conform lui Boia, nu există nici o dovadă în acest sens.

Boia e greu de citit și te pune față-n față cu cele mai sinistre convingeri ale tale, lucruri pe care le luai atât de ”de-a gata” încât nu te-ai gândit niciodată să ți le contești, darămite să le tratezi. Face bine chiar și atunci când nu ești de acord cu el, deci. Citiți-l.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: