Şase medici reclamaţi pentru malpraxis într-o lună

Anul 2016 a început cu stângul pentru medicii gorjeni. În doar o lună, şase doctori au fost reclamaţi la Colegiul Medicilor de către pacienţi care se consideră victime ale sistemului de sănătate. Două dintre aceste sesizări au venit din partea familiilor celor doi bebeluşi care au murit cu doar câteva ore înainte de a fi aduşi pe lume. Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că anchetele sunt foarte serioase, deşi până acum, în majoritatea cazurilor, s-au aplicat doar avertismente.

Şase medici gorjeni au fost acuzaţi de malpraxis în luna ianuarie. Asta în condiţiile în care în anii trecuţi se înregistrau câte 10-15 sesizări de malpraxis pe tot parcursul anului. Sancţiunile aplicate de Colegiul Medicilor Gorj au constat în avertismente. „În anul 2012, am avut 13 dosare la Colegiul Medicilor dintre care 3 s-au soldat cu avertisment. În anul 2013, am avut 11 dosare, dintre care am avut două avertismente. În anul 2014 am avut 25 de dosare, dintre care am avut un avertisment. În anul 2015, au fost 16 dosare cu 5 avertismente. Încă mai sunt în lucru 5 dosare din 2015. Iar acum în 2016, deşi nu a trecut decât o lună, avem şase dosare la Colegiul Medicilor. Se lucrează la Colegiul Medicilor, dar trebuie să ai nişte date concrete”, a declarat doctorul Gheorghe Stanciu, reprezentantul Colegiului Medicilor.
Stanciu mai precizat că anchetele ce se impun în cazul sesizărilor de malpraxis sunt foarte complexe. „În primul rând, după ce vine sesizarea există o comisie de jurisdicţie la nivelul Colegiului Medicilor, care anchetează sesizarea respectivă, cheamă pe toţi factorii care sunt implicaţi, le ia câte o declaraţie, stabileşte ce şi cum s-a întâmplat în cazul respectiv, după care cerem părerea unui şef de secţie de la secţia unde apare problema. Dacă este implicat chiar şeful de secţie, cerem părerea unei clinici universitare. Dacă ne depăşeşte problema, dosarul cu declaraţii se duce într-o clinică universitară. Acolo este un consiliu al unor profesori care stabilesc dacă este sau nu culpă medicală în cazul respectiv. Deci nu este o chestie de joacă ceea ce vine de la Colegiul Medicilor”, spune Stanciu.
VERDICT
Gheorghe Stanciu susţine că verdictul dat de Colegiul Medicilor poate afecta cariera doctorilor reclamaţi. „De verdictul care se dă la Colegiul Medicilor depinde foarte mult soarta doctorilor. Un avertisment dat la Colegiul Medicilor nu este chiar aşa de uşor. După şase luni de zile se poate ridica acest avertisment, dar are un efect foarte mare dacă se ajunge în justiţie. În justiţie dacă te duci cu un proces în care există un avertisment de la Colegiul Medicilor înseamnă că ceva a fost în neregulă”, a precizat Gheorghe Stanciu.
ASIGURARE
În cazul pierderii proceselor intentate de pacienţi, medicii nu vor trebui să scoată bani din buzunar pentru eventuale daune. „În situaţia în care se dovedeşte că s-a produs un prejudiciu unei persoane de către spital se stabileşte valoarea prejudiciului, iar în justiţie nu plăteşte medicul, care este asigurat pentru malpraxis, plăteşte firma de asigurare”, a declarat medicul Stanciu.

Vizualizări: 3,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: