Satul Cocorova, satul fără şcoală

La Cocorova, în comuna Turburea, nu există şcoală, iar preşcolarii învaţă în două module pentru sinistraţi. Sătenii din Cocorova spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că fosta şcoală a fost distrusă, nefiind întreţinută la timp de autorităţi. 
 Oamenii spun că autorităţile locale le-au promis că situaţia se va rezolva, dar timpul a trecut şi ei au rămas tot fără şcoală. „Fostul primar al comunei Turburea, Teodor Iloiu, a cumpărat un teren în Cocorova, pentru a ridica pe el noua unitate de învăţământ. Aici ar fi trebuit să funcţioneze şi şcoala şi grădiniţa”, povesteşte un sătean. Terenul, în suprafaţă de aproximativ 2000 de mp, a fost cumpărat cu 80 de milioane de lei. Din păcate, totul a fost în zadar, autorităţile judeţene şi arhitectul nu au fost de acord cu această achiziţie. ,,Terenul se află într-o vale. Nu se poate face acolo o şcoală şi o grădiniţă. Acum, deşi e trecut în domeniul public, terenul este lăsat de izbelişte. Creşte iarbă şi sălcii pe el. Este chiar între două loturi de porumbi. Nu poţi să faci o unitate de învăţământ lângă două tarlale de porumb”, ne spune un bărbat care are teren lângă cel cumpărat pentru şcoală. 
 După ce au aruncat banii pe un teren unde nu poate fi construită unitatea de învăţământ, autorităţile locale au fost nevoite să cumpere un alt teren pentru noua şcoală. ,,S-a cumpărat un nou teren de aceiaşi suprafaţă ca cel cumpărat de fostul primar Iloiu. Pentru acesta se pare că s-a primit însa acordul autorităţilor judeţene”, spune o femeie.

S-au pierdut cinci miliarde de lei vechi 

 Nicolae Mergea, şeful Inspectoratului Şcolar, spune că s-a deplasat în comuna Turburea şi a stabilit că în satul Cocorova este nevoie urgentă de construirea unei unităţi de învăţământ. „Am discutat cu directorul coordonator de la Turburea şi am stabilit că la Cocorova este necesară construcţia unei clădiri. Acolo o să funcţioneze grădiniţa şi învăţământul primar. În această localitate clădirea veche a fost revendicată de foştii proprietari. Oricum acolo nu mai putea funcţiona o unitate de învăţământ pentru că nu există condiţii igenico-sanitare”, a declarat Nicolae Mergea. 
 Demersurile pentru construirea unei unităţi de învăţământ au început anul trecut, când a fost alocată şi suma de cinci miliarde de lei vechi, bani care au fost pierduţi pentru că lucrările nu au fost demarate la timp. „Autorităţile locale au demarat demersurile pentru construcţia unei clădiri. Anul trecut au fost alocate cinci miliarde de lei vechi, dar nu s-a reuşit demararea lucrărilor. În aceste condiţii suma de cinci miliarde de lei a fost retrasă la sfârşitul anului de Ministerul Educaţiei de la comuna Turburea şi localitatea a rămas fără unitatea de învăţământ. Să sperăm că demersurile vor fi reluate şi se va construi o şcoală nouă la Turburea”, a precizat inspectorul general al ISJ Gorj.  
 Nicolae Mergea spune că autorităţile locale sunt cele care trebuie să rezolve situaţia terenului care nu corespunde pentru construirea unităţii de învăţământ. „Iniţial s-a cumpărat o suprafaţă de teren mai mică. După ce a fost achiziţionată s-a constatat că acolo nu se poate construi o şcoală şi a fost necesară cumpărarea altei suprafeţe de teren pe care să poată fi construită nu numai clădirea ci şi curtea necesară pentru elevi. Nu ştiu cum vor recupera cei de la Turburea banii care au fost daţi pe terenul care nu poate fi utilizat”, spune Mergea, în timp ce problema pe care o au elevii şi părinţii rămâne nerezolvată, foştii edili de până acum dovedind cu vârf şi îndesat că, deşi au avut banii la dispoziţie, nu au reuşit să şi construiască unitatea de învăţământ, lucru pe care alegătorii din comună îl ştiu.


Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: