Săvoiu: Este timpul să nu ne mai batem joc de Brâncuşi

Împlinirea, pe 16 martie 2014, a 57 de ani de la trecerea în neființă a lui Constantin Brâncuși, a fost un prilej pentru liderul Forţa Civică Gorj, Ion Săvoiu, de a trage un semnal de alarmă cu privire la „incapacitatea culturală şi administrativă” a autorităţilor judeţene pentru punerea în valoare a ansamblului Calea Eroilor.

Ion Săvoiu spune că gorjenii ar trebui să facă din comemorarea lui Brâncuşi un eveniment naţional, dar „manageri culturali, numiți pe criterii politice” au dovedit încă o dată că nu sunt capabili de aşa ceva.

„Vicepreședintele PSD la nivel național, Ion Călinoiu, cel care conduce de 18 ani Consiliul Județean Gorj, a făcut o declarație de presă în care a vorbit de SCLUPTORUL Brâncuși. Ce dovadă mai grăitoare ar putea exista pentru a proba modul manelistic în care este înțeles și administrat Ansamblul Brâncuși, la Târgu Jiu?”, a spus Săvoiu, marcând greşeala de exprimare a lui Călinoiu.

Ponta, promisiuni uitate

Săvoiu a reamintit că premierul Ponta „a promis ferm că în acest an se vor aloca fonduri pentru remetalizarea Coloanei Infinite”, „Nici vorbă să se fi concretizat ceva. O parte dintre modulele Coloanei Infinite sunt înnegrite și așteaptă ca premierul Ponta să își recapete memoria…”, a spus Săvoiu, amintind şi faptul că parlamentarii puterii au votat împotriva înfiinţării unui muzeu Brâncuşi la Târgu Jiu.

Liderul Forţa Civică Gorj a criticat şi faptul că o clădire monument din centrul oraşului, unde a locuit Brâncuşi, a devenit casă de oaspeţi a Consiliului Judeţean. „În acest timp, superba Casă Gănescu, în care a locuit Brâncuși în anii 1937 – 1938, când a fost edificat Ansamblul de la Târgu Jiu, în loc să fie introdusă în circuitul turistic și să devină loc de pelerinaj pentru iubitorii de Brâncuși din întreaga lume, continuă să fie folosită drept Casă de Oaspeți a Consiliului Județean. Incultura și nepăsarea conducătorilor județului au făcut ca această casă să ajungă locul în care se consumă, astăzi, tot felul de moravuri…”.

Ion Săvoiu nu a uitat nici de casa părintească a lui Brâncuşi. „Din adevărata casă părintească a sculptorului, de la Hobița, au mai rămas doar câteva bârne putrezinde. Astăzi nu există nicio inițiativă și niciun interes de reconstituire a casei în care a crescut Brâncuși”.

„Astăzi, la Târgu Jiu, ar trebui să cădem cu toții de acord că există lucruri de care e timpul să nu ne mai batem joc și că primul dintre acele lucruri este Constantin Brâncuși”, este concluzia lui Ion Săvoiu.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: