Scandal cu împuşcături în staţiunea Straja

Sfârşit de săptămână nu doar foarte aglomerat pentru turiştii care au ales să-şi petreacă zilele libere la Straja, sute de gorjeni trecând Parângul pentru a se distra dincolo de munţi, ci şi foarte solicitant pentru jandarmii şi salvamontiştii care veghează la liniştea şi siguranţa celor care vin în staţiune. Ieri dimineaţă oamenii legii au trebuit însă să facă uz de armă şi să tragă într-un individ după ce o gaşcă de vreo 10-12 tineri puşi pe „fapte mari” au atacat un salvamontist şi au vrut să ia la bătaie un jandarm.

Scene violente în staţiunea Straja, scene care, din fericire, la Rânca nu pot fi întâlnite, deşi aici încă nu se poate vorbi de o prezenţă constantă a jandarmilor montani în mijlocul turiştilor. Incidentul de ieri dimineaţă s-a produs în zona cabanei Montana, în jurul orelor 3.00, când un grup de tineri turbulenţi au fost scoşi din discoteca localului amintit şi trimişi în stradă să-şi răcorească nervii. Din nefericire, prin preajma lor a trecut un medic al Salvamont Lupeni, care, deşi se afla pe un ATV, nu a mai avut cum să se ferească. Nicolae Vlaicu s-a trezit smuls de pe vehicul şi trântit la pământ, unde a fost luat la şuturi. „Nu ştiu ce aveau cu mine. Doi chelioşi din ăia mai mari m-or tras jos de pe ATV şi ştiu doar că au sărit jandarmii să mă apere. Nu ştiu ce aveau cu mine. M-au lovit, dar prea multe nu mai ştiu că mi-am revenit când se cam terminase toată treaba de pe acolo. Oricum, ăia de au dat în mine erau nişte animale de oameni, nu erau din ăştia aşa, mai scunzi, erau solizi”, spunea ieri salvamontistul.

Jandarmul a tras pentru a se apăra

Restul poveştii îl ştiu însă jandarmii, mai ales că un coleg de-al lor a fost nevoit să folosească pistolul din dotare pentru a pune capăt conflictului. Adjunctul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi de la Hunedoara, col Robert Vîţă a venit ieri la Lupeni pentru a discuta cu subordonaţii săi şi a afla ce s-a întâmplat cu câteva ore înainte în vârful muntelui. „În jurul orelor 3.05 un grup de persoane turbulente au fost scoase dintr-un local din cauza unul scandal. Jandarmii aflaţi în zonă i-au văzut, dar au intervenit doar după ce doi dintre aceştia au dat jos de pe un ATV un membru al echipei Salvamont, pe care l-au luat la bătaie. Au sărit cu picioarele pe omul acela şi atunci jandarmii au intervenit pentru a-i lua apărarea. Un jandarm a fost lovit la ochiul stâng cu un pumn, în timpul altercaţiei, după care s-a retras, a somat de trei ori conform procedurilor legale, cerându-le celor implicaţi în scandal să părăsească zona. Activităţile infracţionale nu au încetat însă, motiv pentru care subofiţerul a tras un foc în plan vertical. Atunci au venit doi indivizi spre el cu intenţia vădită de a-l lovi, iar la mai puţin de un metru şi jumătate subofiţerul a folosit pistolul din dotare, împuşcându-l în picior pe unul dintre agresori”, afirma reprezentantul Jandarmeriei Hunedoara.

„Golanii” din Lupeni – acces interzis la discotecile din Straja

De abia aşa s-a terminat scandalul. Cel împuşcat este Alexandru Rudolf Franz, un tânăr de 24 de ani, care, culmea, a primit primul ajutor de la medicul echipei Salvamont Lupeni pe care tocmai îl bătuse. Medicul s-a adunat de pe jos şi, apoi, împreună cu colegii săi, aflaţi la sediul din apropierea cabanei unde fusese încăierarea, i-au acordat acestuia primul ajutor, oprindu-i hemoragia. Tânărul a ajuns apoi la spitalul de urgenţă din Petroşani, ieri precizându-ne că jandarmul nu ar fi respectat procedura de avertisment şi că l-ar fi împuşcat din prima. Poliţiştii care anchetează acest caz sub coordonarea unui procuror au reuşit să identifice însă tot grupul, un singur individ fiind anchetat penal pentru ultraj, restul primind amenzi pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Şefii localului în preajma căruia s-a produs scandalul au recunoscut ieri că nu mai primesc în discoteca de acolo tineri din Lupeni întrucât aceştia îi sperie pe turişti şi fac scandaluri peste scandaluri. Localul este dotat cu camere video de supraveghere, însă acestea contează prea puţin atunci când tinerii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice împart pumni şi picioare în stânga şi în dreapta, spre uimirea turiştilor care caută clipe de linişte. În scandalul de ieri dimineaţă un tânăr venit tocmai de la Cluj s-a trezit cu maşina lovită de cei implicaţi în hărmălaie, acesta neştiind cum s-a ales cu autoturismul avariat. „A fost ziua mea de naştere şi am petrecut până noaptea târziu. Dimineaţa la 7.00 m-a sunat mama că mă caută de la Poliţie în legătură cu maşina. M-am gândit că oi fi dat în radar, că m-am am grăbit să ajung aici, dar când am ieşit din cabană am aflat că se bătuseră unii. Nu cred că o să mai vin pe aici”, spunea sărbătoritul, care, după ce a dat o scurtă declaraţie la Poliţie a şi plecat din Straja spre casă.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: