Scandal la deszăpezirea din Gorj, pe zeci de milioane de lei

O banală dovadă de transparenţă din partea premierului Victor Ponta în privinţa sumelor cheltuite iarna aceasta pentru deszăpezire s-a transformat într-un scandal care s-a întins până pe meleagurile Gorjului, acolo unde nămeţii sunt, deocamdată, o amintire a iernii trecute. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a făcut public un contract de peste 30 de milioane de lei pentru deszăpezirea din Gorj, sumă care ieri a fost micşorată de vreo 3-4 ori, cu scuzele de rigoare, pentru „greşeala” din anunţul iniţial.

Miercuri seara, destul de târziu, CNADR a dat publicităţii o „informare”, despre „contractele semnate pentru întreţinerea pe timp de iarnă 2012- 2013”, informare în care despre Gorj s-a vorbit destul de puţin. „SDN Târgu Jiu: contract semnat cu SC Gecor SRL, în valoare de 27.954.771,97 lei fără TVA”, atât se preciza în comunicatul CNADR, suficient însă ca spiritele să se inflameze, dacă ţinem cont că în Gorj există vreo maxim 400 de km de drumuri naţionale, de unde rezultă că deszăpezirea unui kilometru de drum ar costa zeci de mii de lei, într-o singură iarnă. Cum deszăpezirea se face cu nisip şi sare, nu cu pilitură din aur, devine evident că nisipul şi sarea împrăştiate pe şosele naţionale din judeţ costă destul de mult. Informaţia a stârnit vii polemici pe televiziunile centrale de ştiri, care arătau deja cu degetul spre „judeţul lui Ponta”, unde banii erau aruncaţi cu lopata…

Dezminţirile şi corecturile de rigoare

Prefectul Claudiu Teodorescu a precizat încă din momentul apariţiei informaţiilor despre valoarea contractului respectiv că nu ştie nimic despre sumele de acolo, el menţionând că va cere o verificare pentru a se lămuri cum stau lucrurile. CNADR a „lămurit” însă ieri pe toată lumea, comunicând că, de fapt, suma menţionată în prima „informare” nu este cea corectă. Aşa a apărut un fel de drept la replică pe care compania de stat şi l-a acordat singură. „SDN Târgu Jiu: contract semnat cu SC Gecor SRL, în valoare de 8.020.799 lei fără TVA pentru întreţinere iarnă 2012 – 2013. Precizăm că dintr-o eroare a fost trecută valoarea de 27.954.771,97 lei fără TVA, aceasta reprezentând, în realitate, valoarea estimată a Acordului Cadru încheiat pe 2 ani pentru întreţinere vară – iarnă”, a comunicat CNADR.

Orice cititor observă că noaptea a fost un sfetnic bun pentru cei de la CNADR pentru că, ieri, pe lumină, aceştia şi-au dat seama că, de fapt, contractul cadru e încheiat pe doi ani şi că în primul an costă la sfert aproape faţă de suma anunţată iniţial. Rămâne totuşi întrebarea legată de costul pentru anul următor. Dacă iarna aceasta plătim 8 milioane fără TVA, la anul deszăpezirea ne va costa aproape 20 de milioane, tot fără TVA. De ce? Ştie cineva că va ninge mai mult atunci?

Gecor: ex-senatorul Voicu, vicepremierul Dragnea, poate şi Ponta

Ce nu a putut să mai nege CNADR în al doilea comunicat de presă de ieri a fost informaţia despre cine se află în spatele firmei care face deszăpezirea la nivel de judeţ. Gecor SRL este o firmă din Giurgiu şi, conform multor relatări din presa centrală, sforile pe aici le trage nimeni altul decât fostul senator Cătălin Voicu, naşul afaceristului gorjean Dan Radu Floarea, implicat şi el într-o anchetă penală la Târgu Jiu. În urmă cu 8 ani, mama lui Voicu, Gherghina, avea jumătate din acţiunile de la Gecor, cealaltă jumătate aparţinându-i lui Gheorghe Cuşa, finul senatorului, un alt fin decât Floarea! Gecor mai are contracte de deszăpezire prin ţară, cu cele de la Gorj având cumulată o valoare de vreo 38 de milioane de lei, fără TVA, adică vreo 10 milioane de euro, cu TVA cu tot. Într-unul dintre contracte, la Bucureşti, Gecor e asociată cu Tel Drum, o firmă controlată de apropiaţi ai proaspătului vicepremier Liviu Dragnea, prieten bun cu Victor Ponta. Tel Drum are deszăpeziri de vreo 30 de milioane de lei, fără TVA, împreună cu Gecor aceasta fiind implicată şi în reabilitarea unui drum naţional între Braşov şi Piteşti, plin de gropi, de altfel, un fel de „drumul de la Sadu” de la noi, valoarea contractului fiind de vreo 3 milioane de euro!

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: