Khraibani şi Săbiescu, deturnare de bani pe seama naivităţii motrenilor

O organizaţie nonguvernamentală, Asociaţia Sănătate pentru Viaţă, creată la spitalul Motru cu cinci ani în urmă de către doctoriţa Khraibani şi doctorul Săbiescu, a fost devalizată de cei doi prin deturnarea în scop personal a banilor aflaţi în cont, fiind radiată imediat după ce restul personalului medical a început să pună întrebări cu privire la destinaţia sumelor strânse. Cea mai mare parte din bani a provenit de la motreni, angajaţii spitalului, ai primăriei şi minerii, care au consimţit să dea organizaţiei 2% din impozitul lor după ce au fost înştiinţaţi că sumele adunate vor sprijini achiziţia de tehnică şi aparatură medicală pentru Spitalul Motru. După ce au văzut banii în cont, în locul aparaturii, doctoriţa Khraibani şi-a plătit doctoratul la Craiova, drumul şi cazarea pentru o excursie la Belgrad, iar doctorul Săbiescu rezidenţiatul. Cu peste 200 milioane lei vechi, în 2009, au fost achiziţionate „tâmplărie şi geam termopan (ferestre, terase, uşi duble placate)”, niciuna dintre acestea nefiind montate la Spitalul din Motru. Perioada coincide, însă, cu amplasarea sistemelor termopan la casa candidatei USL. Khraibani, aflată în plină campanie electorală, nu a răspuns ieri la telefon pentru a comenta acuzaţiile, dar documentele sunt explicite.

Greu de crezut că o candidată care doreşte să reprezinte oamenii din zona Motru – Turceni în Parlamentul României a adunat bani tocmai de la ei, minţindu-i că-i va folosi pentru „achiziţionarea de tehnică şi aparatură medicală” în spitalul Motru, în realitate aceştia luând drumul unor scopuri care n-au servit decât interese personale. Şi totuşi...

La 1 noiembrie 2007, la spitalul Motru lua fiinţă Asociaţia „Sănătate pentru Viaţă”, cu trei membri, fondatori şi conducători: preşedintele era directorul spitalului, doctorul Săbiescu Sergiu Constantin, vicepreşedintă - Khraibani Camelia, directorul medical şi secretară -  Lăpădat Sabina, economist. Sediul asociaţiei nu a fost stabilit în incinta spitalului, cum ar fi fost normal, ci... acasă la doctoriţa Khraibani: Motru, strada Macului, bloc …, et. …, apartament …, Gorj, date care apar în documente dar pe care nu le publicăm pentru că sunt cu caracter personal.

După formarea organizaţiei, în baza unui protocol încheiat cu sindicatele miniere şi cu cel al angajaţilor din spital, Khraibani şi Săbiescu au solicitat sprijinul acestora pentru strângerea de la sindicalişti a celor 2% pe care codul fiscal permite să fie acordaţi din impozit pentru sprijinirea unei entităţi nonprofit. Scopul declarat de Khraibani şi Săbiescu prin protocol pentru strângerea banilor a fost „creşterea calităţii nivelului actului medical în spitalul Motru prin achiziţionarea de tehnică şi aparatură medicală”. Începând cu luna mai a anului 2008, din Trezoreriile Tg.Jiu, Motru, Strehaia, Baia de Aramă, Craiova, Rovinari - pe unde-şi aveau domiciliile cei care consimţiseră ca două procente din impozitul lor să meargă în conturile organizaţiei lui Khraibani şi Săbiescu – banii încep să curgă.

După ce s-au adunat destul de mulţi bani, au început şi cheltuielile: în luna ianuarie a anului următor se cumpără de la SC Pavidalco Prod Impex SRL, având sediul în Tg.Jiu, tâmplărie aluminiu şi geam termopan în valoare de 220 milioane lei vechi, şi nu spitalul este cel care beneficiază de această achiziţie! Mulţi oameni din Motru afirmă că perioada coincide cu cea în care se montau aceste subansamble la locuinţa doctoriţei. În iunie 2009 doctorul Săbiescu îşi achită taxa de rezidenţiat pentru anul II cardiologie, iar în luna următoare, tot din banii asociaţiei, este plătit biletul şi cazarea doctoriţei Khraibani la Belgrad, prin agenţia de turism Eurolink Tours. La cei 800 de euro viraţi către Eurolink, se adaugă diurna internaţională şi taxa de participare a doctoriţei la un congres de două zile, având ca temă avortul.

Şi pentru că mai erau bani în cont, candidata USL se înscrie la doctorat, astfel că în octombrie 2009, tot din cei 2% strânşi de la oameni pentru aparate medicale, asociaţia plăteşte către Universitatea din Craiova taxa de doctorat a lui Khraibani.

Prinşi cu ocaua mică, Khraibani şi Săbiescu desfiinţează asociaţia

În decembrie 2009, conducerea spitalului Motru este preluată de medicul Elena Catană, iar la începutul lui 2010 salariaţii spitalului, care viraseră cei 2% in asociaţia lui Khraibani şi Săbiescu, solicită în scris „informaţii cu privire la cheltuielile efectuate din sumele virate”. O lună mai târziu, Adunarea membrilor asociaţiei constată că nu se cumpărase nici măcar un stetoscop din acei bani şi că în cont nu mai era aproape nimic din toate sumele colectate. La mijlocul anului 2010, managerul de atunci al Spitalului Motru, dr. Elena Catană declara unui post de televiziune locală: „Nimeni nu ştia exact prea multe despre acest ONG. Adică, noi semnăm adeziunile acelea de doi ani pentru a merge cei 2% pentru achiziţionarea de aparatură medicală, la fel ca angajaţii de la Lupoaia şi Roşiuţa. Acum am descoperit mai multe, însă cei care au condus asociaţia nu ne-au pus la dispoziţie nici un act şi nici nu ne-au spus ce au făcut cu acei bani.”

Odată cu aceste constatări, a fost luată decizia de schimbare a conducerii organizaţiei şi continuarea colectării celor 2%, de data aceasta pentru scopul real pentru care fuseseră solicitaţi. Însă surprizele au continuat: când noii reprezentanţi ai asociaţiei au mers la Tribunal pentru a legaliza noua conducere, au aflat că organizaţia fusese desfiinţată. Culmea, procesul verbal de desfiinţare fusese întocmit cu o săptămână înainte ca vechea conducere să-şi dea demisia!

Asociaţia „Sănătate pentru viaţă” nu mai există, însă minerii, angajaţii spitalului şi alţi salariaţi din Motru au cotizat la bunăstarea celor doi doctori care au condus-o, dispunând după bunul plac de banii oamenilor, pe care i-au păcălit făcându-i să creadă că vor ajuta la dotarea spitalului din oraş cu tehnică şi aparate medicale performante. La fel de grav este faptul că primarul Dorin Hanu, director de campanie al candidatei USL, era la curent cu folosirea abuzivă a banilor oamenilor, în alte scopuri decât cele declarate, de către Khraibani Camelia, atunci când a propus-o să reprezinte interesele motrenilor în Parlamentul României, probabil pe criteriul „lupul - paznic la oi!”. 

Vizualizări: 6,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: