Sfaturile lui Caragea către candidatul PP-DD Niculina Mocioi

Nu ştiu ce spun sondajele de opinie, cert este că, după Dan Diaconescu, Niculina Mocioi este cel mai atacat candidat al PP-DD. Un atac concertat, cu larga colaborare a poliţiei şi parchetului. În jur de zece oameni ai legii au percheziţionat vineri garsoniera în care locuiesc părinţii Nicoletei Mocioi, în prezenţa fiicei acesteia de numai 7 ani. Poliţiştii au căutat vopsea gri, haine pătate de vopsea sau instrumente tăietoare-înţepătoare, cu care tatăl candidatei era acuzat de jurnalista Gabriela Mladin că i-ar fi distrus maşina. Nu s-a găsit nimic la percheziţie, dar asta nu a împiedicat-o pe Carmen Părpăneaţă, procuror, să îl pună sub urmărire penală, ignorând proba. Jurnaliştii au fost anunţaţi pe canalele obişnuite că bărbatul de 65 de ani a fost reţinut. Totul s-a schimbat după ce Dan Diaconescu şi un avocat au apăsat soneria Parchetului local.

Povestea a început de fapt în seara de 21 noiembrie, când Niculina Mocioi a sesizat poliţiei faptul că primeşte SMS-uri şi telefoane de ameninţare de la doi tineri care susţineau că trebuie să fie plătiţi pentru zilele în care au fost în campanie cu Dan Diaconescu. Acesta din urmă a fost pentru trei zile în Germania şi exact în această perioadă Mocioi a fost bombardată cu telefoane de ameninţare. Nici nu le-a dat atenţie până când tatăl ei, Ghiorghe Opriţoiu, nu a auzit câţiva tineri vorbind în faţa Partidei Romilor că trebuie să se strângă 40 şi să atace sediul de campanie al PP-DD. Cum ameninţarea semăna cu ceea ce auzise ea la telefon, a decis să anunţe poliţia. A urmat o mobilizare ca-n filme, Mocioi a fost sfătuită de poliţişti să facă plângere şi pentru şantaj şi să participe la un flagrant. Ceea ce s-a şi întâmplat, cei 300 de lei au fost înmânaţi celor doi la Simigeria din centru, iar poliţia i-a săltat rapid, chiar înainte ca împricinaţii să pună mâna pe bani. I-a reţinut 24 de ore, după care judecătorii le-au dat drumul, fapta fiind de natură a fi cercetată în stare de libertate.

Caragea se uită prea mult la OTV

Niculina Mocioi a petrecut însă câteva ore la poliţie în acea noapte, în compania comandantului Viorel Salvador Caragea şi cu televizorul din secretariat dat pe OTV. Timp în care Caragea, cu un stil specific meseriei lui (cei care au avut de-a face cu poliţişti şi procurori înţeleg de vreau să spun), a arătat cât de multe ştie el din ceea ce se întâmplă în sediul de campanie al lui Diaconescu, a avertizat-o că anumiţi oameni pe care îi crede apropiaţi îi vor răul etc.

Printre altele, a întrebat-o dacă e fata lui Opriţoiu. Întrebare surprinzătoare oarecum, dar acceptabilă având în vedere că cei doi, Caragea şi Opriţoiu, au fost colegi „de şaibă” pe vremea când lucrau amândoi la Maşini Unelte, actuala Grimex.

În zilele imediat următoare, Gabriela Mladin prezintă o variantă a şantajului diferită de toţi ceilalţi ziarişti şi povesteşte plină de imaginaţie cum Niculina Mocioi a crezut că reclamă nişte uselişti şi cât de şocată a fost candidata când a constatat că şi-a reclamat doi colegi de partid. Asta e, probabil Mladin a avut mai multe surse inclusiv în lumea vrăjitoarelor şi a ştiut ce a gândit Mocioi fără să o întrebe. După care a făcut o emisiune la Antena 1 Târgu Jiu în care ar fi criticat-o pe Niculina Mocioi, susţine ea. De fapt a jignit-o, aşa cum a mai făcut-o în alte emisiuni, dar să zicem că asta ţine de interpretare.

Vopseaua violet era de fapt gri

În noaptea de 25/26 noiembrie 2012, autoturismul Gabrielei Cioată (fostă Mladin) a fost vandalizat. Potrivit actelor procurorului de caz, au fost distruse prin înţepare cele două anvelope de pe partea dreaptă a autoturismului marca Hyundai Coupe aparţinând Gabrielei Cioată, iar pe mai multe elemente de caroserie a fost aruncată vopsea gri. Prejudiciul este estimat de procurori la 3.000 de lei, iar de victimă la 1.500 de euro, potrivit unei declaraţii date presei zilele trecute.

Deşi atât poliţia, cât şi procurorii, susţin că este vorba de vopsea gri, Gabriela Mladin a declarat presei că este vorba de vopsea violet, pentru a sugera că este victima unui atac din partea PP-DD. Şi pentru că făcuse mai multe emisiuni critice la adresa Niculinei Mocioi, a spus inclusiv reporterului Pandurul, dar neoficial la acea vreme, că îl suspectează pe un anume Oprişan, tatăl unei candidate. În fine, domnul Caragea ştia numele în clar, Opriţoiu, dar aşa e la telefonul fără fir, uneori se înţelege greşit.

Plângerea lui Opriţoiu, ignorată de poliţie

A urmat un alt episod, când „doi tipi şi o tipă” au bătut la uşa lui Ghiorghe Opriţoiu. „Mi-au cerut să le deschid, că vor să îmi spună ceva. Nu voiau să spună cine sunt şi apoi au întrerupt curentul. Fata bătea aşa cu unghia în uşă şi vorbea încet. Cred că o recunosc dacă o văd. Nu am deschis uşa”, a spus Opriţoiu. Dimineaţa a găsit pe prag, în partea exterioară a uşii, vopsea gri, pe care a şters-o atât cât s-a luat.

A fost chemat apoi la poliţie, chipurile pentru a da declaraţii suplimentare în dosarul în care fiica sa a fost ameninţată. Şapte ore a fost ţinut în poliţie, fără posibilitatea de a-şi anunţa familia. Din aproape în aproape, anchetatorii l-au întrebat ce a făcut în noaptea de 25/26 noiembrie 2012, dacă ştie unde locuieşte Gabriela Mladin, dacă fiica lui (n.r.: Niculina Mocioi, candidat PP-DD) ştie unde locuieşte Mladin. După care, pentru că „s-a nimerit” să fie o avocată prin preajmă, i s-a cerut acordul să îi fie luate probe de sub unghii. O expertiză tehnico-ştiinţifică ar arăta că Opriţoiu ar fi avut sub unghii acelaşi tip de vopsea ca şi cea de pe maşina Gabrielei Mladin. „Probabil mi-a rămas când am şters vopseaua de la uşă. Eu nu am văzut expertiza, că nu mi-au arătat-o. Nici avocatului nu i-au arătat decât o pagină, să nu se vadă unde e făcută”, a spus Opriţoiu, care în total a fost de patru ori la poliţie.

Premoniţiile poliţiştilor şi decizia judecătorului Boian

Şi am ajuns cu povestea la ziua de vineri, 30 noiembrie. Zi liberă pentru tot poporul, nu şi pentru vigilenţii oameni ai legii. La ora 14.00, judecătorul Liviu Boian din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu eliberează autorizaţia de percheziţie valabilă 24 de ore. Mai mulţi poliţişti se deplasează la domiciliul lui Ghiorghe Opriţoiu, pentru a face percheziţia. „Erau mulţi, s-a umplut casa de ei. Cred că erau vreo zece”, a spus mama Niculinei Mocioi, care a fost trimisă cu fetiţa în bucătărie, pentru ca micuţa să nu se sperie.

Iată concluziile procesului-verbal de percheziţie domiciliară: „În urma scotocirii locuinţei şi a corpurilor de mobilier din toate încăperile, nu au fost identificate bunuri sau obiecte care să fi folosit la distrugerile provocate autoturismului numitei Cioată Gabriela marca Hyundai. Nu s-au identificat în locuinţa numitului Opriţoiu Ghiorghe vopseluri de culoare gri, articole de îmbrăcăminte cu pete de vopsea sau obiecte tăietoare-înţepătoare”.

Ca un amănunt, „Autorizaţia pentru efectuarea percheziţiei domiciliare nr. 34 din 30.11.2012, ora 14.00”, semnată de judecătorul Liviu Boian, era emisă la ora 14.00 şi valabilă începând cu aceeaşi oră. În procesul-verbal întocmit de poliţişti la faţa locului scrie că „Percheziţia a început la ora 13.50 şi s-a încheiat la ora 15.00”. Probabil că mulţi dintre cei implicaţi în acest caz au premoniţii, dacă la ora 13.50 se ştia deja ce decizie va lua un judecător independent la ora 14.00. „A fost o percheziţie corectă, oamenii s-au purtat civilizat, nu ne-au pus pe burtă cu pistolul la cap, cum vedem la televizor”, a spus Opriţoiu Ghiorghe. La insistenţele lui, poliţiştii cu luat probe din vopseaua de pe pragul uşii.

Reţinerea de vineri seara care nu a mai avut loc

Că tot vorbim de premoniţii, la puţin timp după încheierea percheziţiei, poliţia anunţă presa „pe surse”, potrivit obiceiului, că un bărbat de 65 de ani, tatăl unei candidate, a fost reţinut în cazul vandalizării maşinii unei jurnaliste.

Se duc ziariştii la Parchetul local, filmează intrarea fără cătuşe a suspectului, semn că reţinerea urma să fie decisă de procurorul de serviciu, Carmen Părpăneaţă. La parchet noi audieri, din nou omul explică faptul că a făcut şi el o plângere că i-a pus cineva vopsea pe uşă, pe asta de ce nu o verifică nimeni? Niculina Mocioi a aflat de posibila reţinere de la ziarul Pandurul, ea fiind la ora respectivă în campanie la Tâlveşti şi nefiind anunţată de familie cu privire la percheziţie. „Nu ne-au lăsat să sunăm pe nimeni. Când au terminat nu am mai sunat-o, să nu se îngrijoreze, că se terminase bine”, explică mama acesteia.

Dan Diaconescu, aflând de incident şi de faptul că tatăl unei candidate este audiat în absenţa unui apărător, a mers la Parchet, fiind urmat de zeci de simpatizanţi. A sunat la sonerie şi a cerut să fie lăsat să intre. „Nu se poate,  aici avem pază militarizată”. „Atunci avocatul poate să intre?”, a întrebat Dan Diaconescu. Timp în care jandarmul făcea pe mesagerul între cei de afară şi cei dinăuntru, care se întrebau destul de panicaţi: „Cum, e chiar Dan Diaconescu în persoană la poartă?”. „Avocatul nu poate să intre decât dacă are delegaţie semnată”, a fost răspunsul. Avocatul a intrat şi în doar câteva zeci de minute Opriţoiu a fost lăsat să plece, fiind însă pus sub urmărire penală şi primind o serie de interdicţii.

Omisiunile unui procuror rău-intenţionat

La ora scrierii acestui articol, fiind în minivacanţa de 1 decembrie, nu am avut posibilitatea să solicităm oficial documente de la Parchet. Probabil nici nu ne-ar fi puse la dispoziţie, câtă vreme nici măcar învinuitul şi avocatul nu le primesc.

Avem însă Ordonanţa privind obligarea lui Opriţoiu de a nu părăsi localitatea, semnată de procurorul Carmen Părpăneaţă. Ordonanţă dată în baza faptului că „în cauză există probe temeinice, în sensul că învinuitul Opriţoiu Ghiorghe a săvârşit infr. de distrugere”. Probele pe care procurorul le invocă sunt declaraţia şi plângerea părţii vătămate, expertiza tehnico-ştiinţifică şi declaraţii de martori la care învinuitul nu are acces, procese verbale, planşe fotografice. Ca orice procuror profesionist, dar rău intenţionat, Carmen Părpăneaţă evită să facă referire explicit la procesul verbal de percheziţie domiciliară, tocmai pentru că acesta îi este net favorabil lui Opriţoiu.

Dar şi cu privire la profesionalismul procurorului Părpăneaţă am unele îndoieli, doar citind ordonanţa amintită. Părpăneaţă îi impune lui Opriţoiu Ghiorghe, printre altele: „să nu se apropie de partea vătămată sau de membrii familiei acesteia, precum şi de persoanele care au avut şi care vor avea calitatea de martori în prezenta cauză”. De unde ar putea să ştie cineva care sunt persoanele care vor avea calitatea de martori nu ştiu, dar probabil că nu numai anchetatorii au premoniţii, ar trebui să le aibă şi învinuiţii.

O altă interdicţie interesantă este „să nu se deplaseze la anumite spectacole sportive, culturale sau de altă natură”. Ce înseamnă „anumite” nu se precizează. Cert este că prin ordonanţă se atrage atenţia învinuitului că „în caz de încălcare cu rea credinţă” a obligaţiilor impuse, poate fi luată măsura arestării preventive.

Caragea: Eu i-am spus lui nea Ghiorghe că are gura mare

Niculina Mocioi crede în nevinovăţia tatălui ei şi este convină că este o înscenare pusă la cale de cei care fac obiectul dezvăluirilor lui Dan Diaconescu şi Tudor Barbu. „Sunt prea laşi să se lupte cu ei şi atunci au ales o femeie. Nu m-ar deranja, dar nu este normal să îmi atace familia. Chiar i-am spus asta domnului Caragea şi mi-a zis că el i-a spus lui nea Ghiorghe că are gura mare şi şi-a făcut mulţi duşmani. Aşa am ajuns? Trebuie să tăcem, că dacă avem gura mare suntem arestaţi?”, întreabă oarecum retoric Niculina Mocioi, care a primit şi un sfat de la Caragea. Să nu se ducă la Parchet unde este audiat tatăl ei, pentru că ar putea să fie filmată de televiziuni. „Era vorba de familia mea, cum să nu mă duc?”, ne-a declarat candidata PP-DD.

Niculina Mocioi a anunţat că îşi va sfătui tatăl să conteste rezoluţia prin care a fost pus sub urmărire penală, iar în cazul în care se va dovedi că vopseaua de pe pragul uşii este aceeaşi cu cea recoltată de pe mâinile tatălui său şi de pe maşina vandalizată, va face o plângere pentru contrafacere de probe.

Galerie foto


Vizualizări: 331

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: