Scandal la grădiniţă pentru un post de bucătar

Un bărbat din Târgu Jiu acuză de discriminare conducerea Grădiniței cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” din Târgu Jiu. Marius Cătălin Năsturel a candidat la un concurs pentru un post de bucătar în această unitate, dar a fost respins pe motiv că nu are cinci ani experienţă în cantine pentru grădiniță. Bărbatul spune că este bucătar de peste trei decenii și că nu vede niciun motiv pentru care să-i fie respinsă candidatura.

Marius Cătălin Năsturel are 47 de ani, iar de trei ani este șomer, neindemnizat. S-a înscris la concursul organizat de Grădinița „Lumea Copiilor” pentru un post de bucătar, însă dosarul i-a fost respins. Bărbatul spune că în anunțul de concurs publicat în Monitorul Oficial nu era prevăzută condiția de a avea vechime 5 ani în... cantine pentru grădiniță. Spune că nici nu există vreun curs de calificare în acest sens. Crede că este vorba de discriminare în cazul său, fiind sigur că postul a fost, de fapt, destinat contracandidatei sale, Elena Cornelia Măgdoiu, care în prezent este ajutor de bucătar în cadrul acestei grădinițe. „Lucrez din '88 în alimentație publică și ei îmi îngrădesc dreptul de a participa la concurs. Zic că e respins dosarul pentru că nu am cinci ani vechime în bucătărie cantine grădinițe. Pe anunțul din Monitorul Oficial scrie că îmi trebuie doar studii generale și certificat de calificare ca bucătar. Eu am școala profesională pe bucătar-ospătar. Este discriminare. A rămas doar un singur candidat și am înțeles că persoana respectivă lucrează acolo”, a declarat Marius Cătălin Năsturel.

Ce spune conducerea grădiniței

Postul de bucătar a fost scos la concurs după ce persoana care îl ocupa s-a pensionat. Conducerea grădiniței spune că aceste condiții de participare la concurs erau afișate la avizierul unității, iar în Monitoriul Oficial au fost trecute doar condițiile generale, care erau obligatorii. „Au fost menționate aceste condiții specifice la concurs. Dânsul a lucrat ca bucătar pe o perioadă de 3 ani, din 2011 până în 2014, în rest a fost ospătar, iar grădinițele au un anumit specific, o legislație specifică care trebuie foarte bine cunoscută, iar copiii preșcolari au anumite particularități pe care ar trebui să le cunoască bucătarul foarte bine. De aceea avem nevoie de un bucătar experimentat. Nu avem nevoie de un bucătar începător”, a explicat Camelia Bălănescu. 

Legat de condiția privind vechimea în cantine pentru grădinițe, directorul Camelia Bălănescu spune că unitatea poate pune astfel de cerințe în baza Hotărârii de Guvern nr. 286/2011. „Sunt condiții generale care țin de studii și de vechime și sunt și condiții specifice pe care fiecare unitate de învățământ și le pune în funcție de ceea ce dorește să angajeze. Am pus niște condiții specifice care să ne avantajeze pe noi ca și unitate angajatoare. Nu le văd ilegale”, a mai spus directorul grădiniței.

„Am fost înlăturat pe nedrept”

Marius Cătălin Năsturel a avut la dispoziție două zile să depună contestație, însă nu a făcut acest lucru, conform spuselor conducerii grădiniței. Din comisia de evaluare a dosarelor, dar și din cea de soluționare a contestațiilor fac parte bucătari de la alte unități de învățământ preșcolar. Marius Cătălin Năsturel spune că nu renunță ușor. „O să fac o sesizare la DNA, o să fac și în instanță. Am fost înlăturat pe nedrept. Puteau să mă pice la interviu, la altceva. Eu sunt șomer fără indeminzație. Puteau să ia și un beneficiu de la stat, dacă mă angajau. Am înțeles că le-ar da 900 lei pentru o persoană care este șomeră și peste 45 ani”, a mai spus Marius Cătălin Năsturel.

Galerie foto


Vizualizări: 2,279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: