Scandal pe închiderea Transalpinei. Cabanieri: ”Nu se poate așa ceva. Mi se pare un abuz!”

Închiderea celei mai înalte şosele din România, Transalpina, a devenit motiv de scandal între cabanieri şi CNAIR. O comisie formată din reprezentanţii companiei a decis ca tronsonul de drum să fie închis începând cu data de 20 octombrie 2021, până în primăvara anului viitor, însă proprietarii de hoteluri şi pensiuni nici nu vor să audă de aşa ceva, mai ales că vremea este numai bună de drumeţii.

Scandal şi ameninţări cu judecata. Aceasta este reacţia pe care o au proprietarii de cabane din staţiunea montană Rânca. Decizia ca Transalpina să fie închisă, fiind vorba despre drumul dintre Rânca şi Obârşia Lotrului, a aprins flacăra războiului, iar oamenii spun că vor merge în instanţă. Odată cu închiderea drumului, nici turiştii nu mai ajung în staţiune în această perioadă.

”Noi avem destul de multe grupuri la finalul lui octombrie până la jumătatea lunii noiembrie, din peste 10 ţări din Europa, care au întâlnire în fiecare an. Unii dintre ei sunt cu motocicletele. Acum sigur vor renunţa să își mai facă întâlnirea la Rânca. Ne rezervăm dreptul să îi dăm în judecată pe cei 4 membri de la CNAIR București. Să vedem cine este acest şef care se pricepe el la drumuri”, spune Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca.

Revolta a venit în contextul în care Transfăgărăşanul a rămas încă deschis, cabanierii din Gorj considerând că s-a comis un abuz. ”Decizia aceasta care s-a luat a fost făcută cu puteri discreţionare, după judecata şi bunul plac al celor care au decis. Atât timp cât prognoza meteo este favorabilă, cât şoseaua este în perfectă stare, trebuia lăsată deschisă circulaţiei publice. Transalpina este închisă, iar Transfăgărăşanul care se aseamănă ca şi altitudine, ca şi şosea, să rămână deschis. Pentru mine lucrul acesta se numeşte abuz”, a mai spus o proprietară a unei pensiuni din Rânca.   

Turiştii au făcut cale întoarsă atunci când au văzut indicatorul cu circulaţie oprită. ”Uite că nu se poate! Mi-ar fi plăcut să face acest traseu. Asta este. Mă întorc acasă, ce să fac”, a spus turistul.

Şi administratorii stânelor sunt revoltaţi pe decizia CNAIR. ”Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Mă aşteptam din partea celor autorizaţi să ia această decizie atunci când nu se mai putea circula. Se pare că turismul în zona Gorjului şi Transalpina moare încet-încet. Este păcat”, a spus Mărioara Babu.

Prefectul de Gorj spune că a încercat să fie alături de cabanieri. ”Mi se pare că este măsurat diferit. Nu au măsurat cu acelaşi instrument. Transalpina este închisă, Transfăgărăşanul este închis până la data de 1 noiembrie. Mi se pare o măsură discreţionară. Vremea încă mai ţine cu noi. Eu i-am rugat să ţină drumul deschis măcar până pe data de 1 noiembrie. Lucrul pe care l-au făcut cu Transfăgărăşan, nu cu Transalpina”, a spus Marcel Iacobescu, prefectul de Gorj.

Drumul între Rânca şi Obârşia Lotrului nu va mai putea fi circulat, decât începând cu primăvara anului viitor, atunci când vremea va permite acest lucru. 

Vizualizări: 1,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: