Scandal pentru banii direcţionaţi de Poliţie la Serviciul de Medicină Legală

Reprezentanţii laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Judeţean nu vor să mai efectueze analize cerute de poliţie în cazul violurilor pentru că nu primesc bani. Şeful Laboratorului, Aurelian Udriştoiu, spune că ei fac analizele şi Serviciul de Medicină Legală încasează banii.

Deşi nu se confruntă zilnic cu cazuri de viol, reprezentanţii laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu s-au săturat să facă acest gen de analize. Ei susţin că este de datoria Serviciului de Medicină Legală să facă acest lucru. Mai mult decât atât, au şi un laborator unde este încadrat personal, dar le lipeşte un microscop şi anumite substanţe. „Pot să vă spun că Serviciul de Medicină Legală dispune de un laborator de analize unde au angajaţi biologi, chimişti şi tot personalul de care au nevoie, dar în prezent nu fac decât alcoolemie din sânge, pentru că nu au un microscop şi substanţe necesare să facă şi analize specifice în cazul unui viol. Ei vin să facem noi la laboratorul spitalului acest gen de analize, dar noi nu avem contract decât pentru analize de sânge ale bolnavilor. Când termină plafonul le facem contra cost. Pentru analizele cerute de poliţie şi Serviciul de Medicină Legală nu am primit nici un ban”, spune Aurelian Udriştoiu.

Analize la Laborator, Medicina Legală ia banii

Reprezentanţilor laboratorului de analize medicale nu le convine să facă analizele fără nici un ban, deşi Serviciul de Medicină Legală primeşte bani de la poliţie pentru aceste investigaţii. „Nu sunt foarte dese cazurile de viol, dar atunci când sunt, noi nu primim nici un ban. Noi nu suntem obligaţi să le facem. Am acceptat pentru că Serviciul de Medicină Legală nu este dotat cu microscop şi nu au soluţii speciale, dar am înţeles că poliţia le virează bani, adică le decontează aceste analize pe care noi le facem nu ei“, spune Aurelian Udriştoiu.

Cei de la laborator sunt hotărâţi să nu mai facă nicio astfel de analiză până când nu li se vor da bani. „La noi nu ajunge nici un ban. Am propus să ne vireze nouă aceşti bani pentru spital, dacă nu, nu o să mai facem aceste analize, pentru că nu este de datoria noastră. Să îşi achiziţioneze microscop şi soluţii speciale şi să le facă în laboratorul lor de la SML”.      

Conducerea Serviciului de Medicină Legală nu ştie nimic despre acest lucru şi crede că este o neînţelegere între laborator şi poliţie. „Eu nu ştiu nimic. Dacă cei de la laborator v-au spus înseamnă că ei trebuie să ştie mai mult. Nu ştiu nimic despre asta. Probabil este o reglementare internă între instituţii care nu este pusă la punct şi eu nu ştiu”, spune Claudia Beldeanu, medic şef Serviciul de Medicină Legală. 

În prezent în laboratorul Serviciului de Medicină Legală nu se fac decât analize pentru stabilirea alcoolemiei.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: