Scapă Şova de cătuşe şi de data asta?

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a formulat cerere oficială pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, care este anchetat într-un nou dosar penal pentru trafic de influenţă. În acest an, senatul a respins o cerere similară la adresa lui Şova, în dosarul Turceni-Rovinari.

Şefa DNA l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, la rândul său, trebuie să îi solicite acest lucru preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acesta primind vineri documentul respectiv. Solicitarea va ajunge azi la Biroul Permanent al Senatului, iar apoi la Comisia Juridică, după care va urma votul în plen, parlamentarii având nevoie de multă bunăvoință pentru a finaliza acest demers într-un timp cât mai scurt.

Șova a mai fost în primăvară la un pas de arestare, în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de Victor Ponta, atunci voturile fiind astfel răstălmăcite și interpretate încât senatorul a scăpat de cătușe. Acum contextul politic este cu totul altul, Ponta nu mai este premier, ci doar un deputat de Târgu Jiu trimis în judecată pentru fapte de corupție, iar restul parlamentarilor au ocazia să arate că strigătele anticorupție rostite în stradă după tragedia de la Colectiv au ajuns și la urechile lor. Procurorii DNA îl acuză pe Șova că ar fi primit 100.000 de euro de la un denunțător, banii fiind dați pentru ca fostul ministru al transporturilor să își folosească influența pe lângă directorul de la CET Govora în vederea încheierii unui contract de asistență juridică.

Contractul era unul de tip „abonament” termocentrala plătind lunar 10.000 de euro firmei de avocatură, în timp ce juriștii CET Govora au continuat să își facă treaba, serviciile firmei de avocatură nefiind necesare, după cum au constatat anchetatorii. Contractul s-a derulat în perioada 2011 - 2014, Bălan având atunci, ca director, venituri anuale de aproape 160.000 de lei, ulterior el fiind implicat și în managementul de la Oltchim, o altă companie „salvată” de Guvernul Ponta. Pe Victor Ponta și Dan Șova îi mai leagă însă niște contracte de asistență juridică derulate în perioada guvernării lor, chiar când Șova era ministru al transporturilor și al „marilor proiecte”. Unul din „marile proiecte” a vizat, conform presei centrale”, încheierea de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a 11 contracte cu casa de avocatură Rațiu și Rațiu, în cuantum de peste 3 milioane de lei.

Andrei Rațiu a fost însă asociat cu Dan Șova la fosta Casă de Avocatură Șova și Asociații, unde a activat o perioadă și Victor Ponta. Acum Șova și Ponta sunt judecați în dosarul „Turceni - Rovinari” pentru contracte de asistență juridică de 3,5 milioane lei, o parte din acei bani fiind alocați, în cazul Turceniului, din fondurile care trebuiau folosite inițial pentru achiziționarea de iaurt pentru mineri! În iunie 2007 fostul director general Dumitru Cristea, conform Rise Project, a mutat 350.000 de lei într-un fond special, folosit câteva săptămâni mai târziu la plata lui Șova. Banii trebuiau folosiți în cu totul alt scop, șefii de la Turceni fiind mai degrabă interesați să nu rămână datori la prietenul lui Ponta decât să cumpere marfă de calitate pentru proprii salariați.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: