Scenarii pentru strategia energetică naţională

Strategia energetică se va alinia la obligaţiile europene, a declarat Radu Dudău, consilierul ministrului energiei Victor Grigorescu. Obligaţiile europene înseamnă redimensionarea CE Oltenia, deoarece energia pe cărbune poluează, iar Comisia Europeană militează pentru un mediu mai curat. Investiţiile în sectorul energetic naţional ar trebui să fie de miliarde de euro anual, a mai spus el.

O primă variantă a Strategiei Energetice Naţionale va fi lansată în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final. După câteva luni de analize, concluzia este că sistemul național de energie are nevoie de investiții de miliarde de euro anual în producție, în infrastructura de transport, distribuție, consum şi eficiență energetică.

Radu Dudău a declarat la o conferinţă pe teme de energie că firma angajată de minister analizează trei scenarii, în funcție de țintele de politică energetică asumate de România la nivel european. "Un scenariu analizează situația în care, în 2020, se opresc obligațiile de politici energetice pe care le are România în momentul de față. Scenariul central este cel de aliniere la obligațiile europene, dar avem și un scenariu ambițios care face loc energiilor curate și decarbonizării, ca să vedem care vor fi costurile", a susținut el. Dudău a subliniat că, în urma analizei acestor scenarii, echipa care elaborează strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru România din punctul de vedere al costurilor. Nu se ştie care va fi locul cărbunelui în acest mix, Dacă principalul criteriu va fi costul, nu va fi prea bine, dar dacă va fi luat în seamă faptul că energia pe cărbune poate asigura siguranţa sistemului energetic atunci când celelalte companii nu pot funcţiona, atunci mineritul şi energia în Gorj vor mai continua.

Vizualizări: 548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: