Scenariul Guvern – FMI, de la management privat la privatizare

Toţi minerii şi energeticienii din Oltenia vor lucra la jumătatea anului viitor într-o nouă companie, care nu va mai fi a statului, ci majoritar privată. Acesta este angajamentul pe care Guvernul României şi l-a asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional prin Scrisoarea de intenţie trimisă la jumătatea lunii septembrie. Practic, managementul privat al SNLO va fi doar primul pas spre privatizarea accelerată a Complexului Energetic Oltenia.

Scrisoarea de intenţie trimisă de guvern către Fondul Monetar Internaţional pe 14 septembrie arată clar care sunt paşii către privatizarea întregului sector termo-energetic din Oltenia. Primul pas este numirea unei echipe de management privat la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, proces care va fi finalizat în următoarele săptămâni. Pasul al doilea, constituirea unei noi companii, prin fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice, până în decembrie 2011. Pasul al treilea, echipa de management privat a SNLO va prelua conducerea noii companii tot în decembrie 2011 şi în aceeaşi lună va desemna consultantul juridic pentru „privatizarea majoritară a nou createi companii”, după cum se arată în scrisoarea de intenţie. Următorii paşi sunt desemnarea consultantului de tranzacţie pentru privatizare până la finele lunii martie 2012 şi finalizarea privatizării în iunie 2012.

Obligaţiile asumate pentru CE Turceni şi SNLO

Scenariul propus de guvern pentru privatizarea tuturor exploatărilor de lignit şi a termocentralelor din Oltenia este reflectat în Scrisoarea de intenţie din 14 septembrie, dar numai dacă sunt citite atât anexele privitoare la Complexul Energetic Turceni, cât şi cele care privesc SNLO.

Astfel, obligaţii asumate de Guvern în legătură cu CE Turceni sunt: reducerea personalului cu 200 de posturi (faţă de sfârşitul anului 2010) până la finele lunii septembrie 2011; crearea unui nou producător de energie prin fuziunea SNLO cu cele trei complexe energetice de la Craiova, Rovinari şi Turceni până la finele lunii decembrie 2011; desemnarea consultantului juridic pentru privatizarea majoritară a nou createi companii prin ofertă publică (IPO) sau către un investitor strategic până la finele anului 2011; desemnarea consultantului de tranzacţie pentru privatizare până la finele lunii martie 2012; finalizarea privatizării până la finele lunii iunie 2012.

Obligaţii asumate de Guvern în legătură cu SNLO sunt: utilizarea sumelor primite de la guvern în cadrul schemelor de reducere a arieratelor aferente încălzirii centrale şi apei grele (aproximativ 0,4 miliarde RON) pentru reducerea arieratelor până la finele lunii septembrie 2011; continuarea negocierii cu clienţii, inclusiv întreprinderi de stat, pentru plata arieratelor datorate SNLO; crearea unui nou producător de energie prin comasarea SNLO cu cele trei complexe energetice de la Craiova, Rovinari şi Turceni până la finele lunii decembrie 2011; numirea unei echipe de management privat şi a membrilor consiliului de administraţie la noua companie până la finele lunii decembrie.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: