Școală în șantier, copiii mutați în altă parte

Toți copiii din comuna gorjeană Scoarța au fost mutați la școala din Budieni. Cea din centrul comunei este încă în șantier, toaleta din fundul curții încă nu a fost reabilitată, iar copiii învață acum în două schimburi în unitatea de învățământ din satul Budieni, școală modernizată complet anul trecut.

În total, peste 300 de elevi învață acolo. Ca să poată fi respectate normele de siguranță și distanțare, au fost stabilite două schimburi. „Am găsit înțelegere și din partea părinților, și din partea profesorilor și chiar a copiilor să începem anul școlar în condiții bune. Aici, la Scoarța, încă avem șantier. Avem o toaletă de finalizat. Sperăm să fie finalizată în două, trei luni. În școala din Scoarța, doar grădinița mai funcționează. Anul acesta, sunt mai mulți decât de obicei. Le-am asigurat condițiile necesare. Avem o toaletă ecologică, apă curentă. Pot să-și desfășoare activitatea”, a declarat primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu.

Clasele mici sunt programate de dimineață, iar cele de gimnaziu de la prânz. Între schimburi, femeile de serviciu asigură dezinfecția și curățenia până ajung în bănci restul copiilor. „Clasele 0-IV sunt, de dimineață, la Școala Budieni, școala este finalizată, cu toate condițiile, de la apă caldă, la toaletă modernă. Clasele sunt aranjate. De la ora 12, se face dezinfecție, curățenie. După ora 12, vin celelalte clase. E greu și pentru educatoare, și pentru învățătoare, și pentru copii. Cu toate acestea, sunt convins că școala va decurge bine”, a mai spus Stamatoiu.

Școala din centrul comunei este în șantier. Ar trebui să fie gata în vara anului viitor, dar constructorul a dat asigurări că va termina mai repede dat fiind faptul că muncitorii au lucrat la foc continuu în ultimele luni. „Termenul de finalizare prin contract era luna mai 2021. Noi sperăm ca, în cel mult trei luni de zile, să încheiem, să recepționăm lucrarea. Copiii îi avem în momentul de față la altă școală din comună. Vrem să revină la școala din Scoarța în condiții normale și totul să fie în regulă. suntem în plin proces de modernizare. Pentru noi, ca și comunitate, este o mare realizare. S-a creat într-adevăr și un disconfort prin acest șantier, dar nu se poate altfel. Sperăm să terminăm cât mai repede, iar copiii să revină la școala de aici. Mai avem de făcut extinderea care cuprinde băile la parterul clădirii și o sală la etaj, care o să fie pusă la dispoziție pentru diverse activități. Acestea sunt lucrările mai complexe rămase de executat”, a explicat Claudiu Pânișoară, șef Investiții din cadrul Primăriei Scoarța.

La școala din centrul comunei mai funcționează doar grădinița pentru care primăria a adus o toaletă ecologică pentru că aici grupurile sanitare sunt vechi și nemodernizate. Vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local și din sponsorizări.

Părinții s-au împăcat cu ideea că, timp de câteva luni, copiii lor vor învăța în două schimburi la Budieni. Se bucură că școala de acolo e modernizată și găsesc acolo toate condițiile. „Pe noi nu ne încurcă acum cu nimic că sunt duși copiii la Budieni. Știm măcar că acolo este școală nouă, frumoasă. Aici, în centru, mai este nevoie de reparații și cred că aș fi stat cu teamă dacă erau aici, unde școala e în șantier. La Budieni, sunt luați cu microbuzul de acasă, aduși la fel. Sunt în siguranță copiii”, a spus o femeie din Scoarța. „Eu sunt foarte mulțumită că fata mea merge acolo. E în clasa a cincea. Mai bine merge acolo unde sunt condiții decât să stea aici, unde se fac reparații. Când se termină șantierul, îi aducem din nou aici”, a spus o altă localnică.

Vizualizări: 636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: