Şcoli modernizate şi închise. Problema infrastructurii şcolare, dezbătută la Târgu Jiu

Asociaţia „Şcoala Gorjeană” a dezbătut marţi, în prezenţa autorităţilor judeţene, una din marile probleme cu care se confruntă învăţământul din Gorj. Cea a şcolilor care, deşi au fost modernizate prin programe guvernamentale cu sume uriaşe de bani, au fost închise înainte ca elevii să se poată bucura de dotările respective. Preşedintele asociaţiei, Cornel Şomîcu, trage un semnal de alarmă şi spune că prioritare pentru investiţii sunt şcolile de centru, unde vor fi comasaţi în timp toţi elevii, din cauza scăderii populaţiei.

„Suntem în continuare în faza în care se investeşte în şcoli, iar după ce le modernizăm, le închidem”, a spus preşedintele Asociaţiei Şcoala Gorjeană, Cornel Şomîcu. Asta în lipsa unei strategii. „Se investesc în continuare bani în şcoli care după ce le modernizăm le închidem, în şcoli unde spaţiul este excedentar, în timp ce la alte şcoli, de regulă, şcolile din centrul oraşelor, spaţiul este mic, avem supra-aglomerare, se lucrează pe mai multe schimburi. Tocmai de aici este nevoie de această strategie. Dacă am avea o strategie şi am şti exact, n-ar mai putea să zică primarul cutare sau deputatul cutare că e bine să investim la şcoala nu ştiu, care chiar dacă nu are viitor”, a declarat Cornel Şomîcu.

Patru şcoli închise la Cărbuneşti

Primarii prezenţi la întâlnire spun că numărul elevilor în mediul rural a scăzut considerabil în ultima perioada. De exemplu, la Târgu Cărbuneşti s-au închis patru unităţi de învăţământ primar. „Am depus un proiect pentru construcţia unui corp ce conţine şase săli de clasă şi laboratoare deoarece şcolile din satele aparţinătoare oraşului Târgu Cărbuneşti încep să se depopuleze şi atunci este imperios necesar ca toţi elevii să fie aduşi la şcoala de centru pentru a asigura un învăţământ de calitate. Dacă i-am aduce pe toţi astăzi, n-am avea unde să-i băgăm. Este o investiţie mare, în jur de un milion de euro”, a declarat Dănuţ Birău, primarul din Târgu Cărbuneşti. Reprezentanţii Asociaţiei „Şcoala Gorjeană” au dat drept exemplu unitatea de învăţământ din Albeni în care s-a investit foarte mult şi după aceea n-a mai fost folosită. S-a încercat acum câţiva ani să se facă o şcoală profesională, dar nu s-a reuşit.

Vizualizări: 2,401

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: