Sculptor celebru din Gorj, suspendat din UAP pentru DELICT DE OPINIE

Gorjul demonstrează încă o dată că a rămas ancorat în comunism şi la aproape trei decenii de la Revoluţie. Uniunea Artiştilor Plastici Gorj a cerut oficial suspendarea din calitate de membru a sculptorului Paul Popescu, urmare a unor declaraţii făcute de aceasta în presă. Adunarea Generală a UAP Gorj, întrunită joi, a vizionat timp de trei ore, de mai multe ori, o emisiune difuzată la Accent TV, unde a fost prezentat un interviu cu Paul Popescu. Sculptorul nu a jignit pe nimeni, doar şi-a spus la un moment dat părerea despre cei care conduc Centrul Brâncuşi din subordinea Primăriei Târgu Jiu. Paul Popescu a mai avut o intervenţie şi la Gorj TV, fiind întrebat de reporteri în legătură cu cele trei cuie ruginite care stau de ani buni înfipte în Poarta Sărutului. La Gorj însă, faptul că ai păreri este sancţionat dur. La şedinţa UAP Gorj în care a fost propusă suspendarea lui Paul Popescu au participat ca invitaţi şeful Centrului Brâncuşi, Doru Strâmbulescu, dar şi viceprimarul din Târgu Jiu cu atribuţii pe partea de cultură, Adrian Tudor.

„Îndepărtaţi prostia de lângă Brâncuşi” a fost apelul lui Paul Popescu în emisiunea „Despre noi, oamenii”, difuzată pe 26 februarie la Accent TV. „Am stat trei ore să ne uităm la această emisiune, după care a fost luată decizia să propunem suspendarea lui Paul Popescu din UAP”, ne-a spus un membru al adunării generale a Uniunii Artiştilor Plastici Gorj, care susţine că nu a votat propunerea. Acesta a spus că la şedinţă au participat, fără să fie membri, directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi” – Doru Strâmbulescu şi viceprimarul din Târgu Jiu – Adrian Tudor.

 Opinia care a deranjat prostia

Declaraţia care a iritat prostia unora nu este deloc una dură. Ba chiar este una de bun simţ. „Rugămintea mea adresată în special domnului primar a fost atât: îndepărtaţi prostia de lângă Brâncuşi! Faceţi în aşa fel, şi din păcate chestia asta nu am reuşit-o nici eu cât am fost la Centrul Brâncuşi, nu au reuşit-o nici dumnealor, să impună Centrului Brâncuşi să angajeze măcar un specialist în restaurare. Dacă apărea acel specialist în schema centrului Brâncuşi, garantat Brâncuşi nu avea parte nici de tratamentele cu acid, nici de pompa de înaltă presiune, nici de alte şi alte necazuri care pot să apară. Dar, vedeţi, când cel din vârful trebii de la Centrul Brâncuşi nu are nicio legătură, adică iertat să-mi fie, indiferent ce şcoli o fi făcut... (...) Oamenii sunt acolo nu să facă ceva pentru Brâncuşi, ci să se ridice pe spinarea lui Brâncuşi, să devină, să parvină şi, eventual, dacă mai şi găsesc un mic ghişeft din care să mai scoată câteva ceva, atunci şi mai bine”, a spus sculptorul Paul Popescu, în emisiunea „Despre noi, oamenii”, de la Accent TV.

Paul Popescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi artişti din Târgu Jiu, ale cărui opere sunt vândute în ţară şi străinătate cu mii şi chiar zeci de mii de euro. Este un artist care trăieşte decent din munca lui, nu unul care să stea cu mâna întinsă la stat.

 Fuiorea: Nu dorim mediatizarea cazului (?!)

Vasile Fuiorea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Gorj, recunoaşte cu nonşalanţă că Paul Popescu este sancţionat pentru declaraţiile pe care le-a făcut, ca şi cum asta ar fi o normalitate. ”Este o decizie internă a UAP, este decizia Adunării Generale, luată prin vot, ca urmare a încălcărilor repetate ale domnului Paul Popescu a statutului UAP din România. A încălcat statutul prin declaraţiile pe care le face la adresa colegilor şi a conducerii. A primit această sancţiune care va fi înaintată la Bucureşti pentru a fi validată şi, dacă ei consideră că sunt întrunite condiţiile de suspendare, va fi suspendat”, a declarat Fuirea, care a spus că atacurile lui Paul Popescu şi sunt la adresa „partenerilor UAP”.  

Fuiorea s-a încurcat în vorbe atunci când a fost întrebat de au căutat Strâmbulescu şi Tudor la şedinţă şi dacă prezenţa lor a fost un factor de presiune. „Domnul Strâmbulescu a fost invitat de mine la şedinţa Adunării Generale ca urmare a parteneriatului, domnul Tudor a trecut pe acolo efectiv că avea să-i comunice ceva domnului Strâmbulescu. Nici unul, nici altul nu a contribuit în vreun fel la luarea acestei decizii pentru că nu au acest drept, au rămas la şedinţă ca invitaţi”, a spus Vasile Fuiorea, președintele UAP Târgu Jiu.

Interesat este că Adrian Tudor susţine că nu a „rămas la şedinţă”, cum spune Fuiorea, ci doar a trecut pe acolo.  „Am uitat să anunţ că voi merge la şedinţa UAP Gorj. Am fost şi am mulţumit UAP Gorj pentru colaborarea şi implicare în programul "Brâncuşi 140 ani". Am transmis şi dorinţa ca în viitor să avem proiecte comune. Am stat cel mult 5 minute. Restul ştiu din presă”, a scris viceprimarul Tudor pe facebook.

Vasile Fuiorea a mai spus presei că nu doreşte mediatizarea acestui subiect! „Nu aş vrea să discut mai mult. Nu am chef de scandaluri în presă, este o chestie de bucătărie internă, nu dorim mediatizarea acestui subiect”, a spus Fuiorea.

 Paul Popescu: Îi compătimesc când văd cât de mici sunt

Paul Popescu a fost cel care a înfiinţat şi a pus bazele Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu Jiu, fiind preşedinte multă vreme. ”Ciudat este că filiala asta, de bine, de rău, de mine a fost înfiinţată, dar atâta timp cât au acaparat puterea lichelele... Din UAPR nu au cum să mă dea ei, pentru că nu-mi pot nega ei nici activitatea şi nici calitatea de membru. Nu-mi rămâne decât să-i compătimesc când văd cât de mici sunt. Mi-e absolut indiferent şi acum realizez cât de mici sunt aceşti oameni. Astea sunt gesturi de disperare, nimic altceva. Oricum lucrurile nu le voi lăsa aşa, pentru că totuşi este vorba de imaginea mea. Până una alta îi invit să-şi etaleze opera şi atât, să-şi etaleze şi ei opera să vedem ce rămâne la prima suflare de vânt în urma lor. Omeneşte, îi înţeleg. Sunt disperaţi, sunt invidioşi, sunt mici, nici măcar suspecţi de înţelepciune. Atât spun, mă surprinde că la acest demers josnic a subscris primăria, prin Adrian Tudor. Nu mi-am dat seama că în breasla noastră pot exista personaje atât de josnice”, a spus Paul Popescu, sculptor.

UAP Târgu Jiu are la momentul actual 25 de membri.

CITESTE SI:

Pictorial HORROR. În ce hal au ajuns sculpturile lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Cum au contribuit Ponta și Vișoianu
 

Operele lui Brâncuşi, din nou „băgate” la spălat
 

Dănilă: Un expert UNESCO confirmă dezastrul de la Poarta Sărutului
 

Cum a arătat coliva comandată de autorităţi de Ziua Brâncuşi

Galerie foto



Vizualizări: 9,807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: