Se aşteaptă primele carduri de sănătate

Gorjenii îşi vor putea dovedi, în curând, calitatea de asigurat cu ajutorul cardului de sănătate. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate aşteaptă să primească primele carduri de acest gen. Trebuie precizat că acest card naţional de sănătate nu are nicio legatură şi nu trebuie confundat cu cardul european de sănătate, putând fi utilizat doar pe teritoriul ţării.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj dau asigurări că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte folosirea cardurilor de sănătate, asta pentru că medicii din judeţ medicii au fost instruiţi în acest sens încă din luna decembrie a anului trecut. „Cardul de sănătate s-a implementat deja şi aşteptăm să ne sosească primele carduri. Încă din luna decembrie am făcut cursuri cu medicii pentru a le explica modul de funcţionare al acestora. Nu vor fi probleme pentru că majoritatea sistemului de sănătate este informatizat, iar acest card ne va ajuta atât pe noi cât şi pe asiguraţii care nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi pe la ghişeele noastre”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Bondoc a mai precizat că toate persoanele asigurate vor intra în posesia cardului de sănătate până la sfârşitul anului în curs. „Cred că repartizarea se va face pe fiecare judeţ în parte, în prima fază parţial, urmând ca până la sfârşitul anului toate cardurile să fie repartizate, iar începând cu anul 2014 să devină obligatorii”, spune Daniel Bondoc.

Cardurile vor fi distribuite către pacienţi prin intermediul medicilor de familie. În cazul in care un medic constată ca acesta nu funcţionează sau că informaţiile înscrise pe card sunt greşite, atunci are obligaţia de a returna respectivul document casei de asigurări, de acolo urmând a fi retrimis către Compania Naţională Imprimeria Naţională pentru retipărire.

INFORMAŢII

Pe cardul naţional de sănătate vor fi trecute informaţii minime precum: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional, data expirării documentului, precum şi date despre diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină si Rh, acceptul exprimat, in timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi si celule, după deces, dar şi date referitoare la medicul de familie (nume, prenume, date de contact).

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: