Se dă startul recensământului canin

Câinii fără stăpân dau în continuare  bătaie de cap autorităților locale. Conducerea societății Edilitara din cadrul Primăriei Târgu Jiu caută tot felul de soluții pentru a-i proteja pe cetățeni de câinii care se plimbă în voie pe stradă. Ultima găselniță este realizarea unui recensământ canin pentru a ști cu ce se confruntă. Chiar dacă s-a dat startul unei campanii de sterilizare a femelelor, numărul câinilor vagabonzi nu a scăzut deoarece aceștia sunt aduși în municipiu din alte localități ale Gorjului sau din afara județului. Printre victimele câinilor fără stăpân din municipiul Târgu Jiu se numără și subprefectul Sorin Arjoca.

Societatea Edilitara va da startul recensământului canin la nivelul municipiului Târgu Jiu pentru a afla câți câini fără stăpân mai patrulează printre blocuri. Problema a fost discutată la sediul Prefecturii Gorj, în cadrul întâlnirii cu vârstnicii. Printre victimele câinilor vagabonzi se numără și subprefectul Sorin Arjoca. ”În urmă cu doi-trei ani într- săptămână m-au mușcat trei câini în Târgu Jiu. Nu îmi mai aduceți aminte”, spune Sorin Arjoca. Medicul edicul Centrului Canin din Târgu Jiu, Cristian Petcu, crede că un recensământ ar fi de folos în rezolvarea acestei probleme. ”Este nevoie de un recensământ canin pentru a avea pe mai departe la ce să ne raportăm și noi. De asemenea, SC Edilitara are în vedere un program de sterilizare gratuită, dar nu știu ce efect va avea atâta timp cât cei din localitățile limitrofe nu recurg la astfel de programe. Știm că oamenii de la țară lasă cățeii pe stradă, în special la marginea orașului”, spune Cristian Petcu, medicul Centrului Canin din Târgu Jiu.

La ora actuală, în centrul canin amplasat în zona CET sun adăpostiți în jur de 230 de câini fără stăpân, majoritatea femele. ”Am preferat să gestionăm femelele tocmai pentru actul de sterilizare. Din toamnă, de când a început campania, au fost sterilizate în jur de 180-190 de femele, foarte puțin față  de ce există. Adopțiile sunt într-un număr foarte mic în comparație cu populația canină”, mai precizează medicul veterinar. Principalele surse de creștere a numărului câinilor fără stăpân sunt abandonul, nesterilizarea femelelor de către proprietari, lipsa de supraveghere a câinilor de către proprietari, animalele pătrunzând pe domeniul public, transferul din alte localități din județ  și din alte județe învecinate. ”Instituțiile și societățile care dețin astfel de animale pentru pază trebuie să conștientizeze că trebuie să țină animalele în spațiile lor și să le împrejmuiască”, mai declară Cristian Petcu.

Zone periculoase din Târgu Jiu

La nivelul municipiului Târgu Jiu cele mai periculoase zone din acest punct de vedere sun Grivița și Debarcader-ACH. ”Aici abandonul este ridicat, așa că personalul din cadrul sectorului a acționat prin verificare zilnică, cât și la sesizările telefonice sau scrise. De asemenea, în aceste zone vor fi intensificate acțiunile de verificare și de ridicare a animalelor găsite libere”, menționează Petcu. Fiecare județ trebuie să beneficieze de un crematoriu unde se distrug cadavrele. ”Noi avem un contract cu o firmă de la Craiova. Noi recoltăm în jur de 300 kg de cadavre de pe străzi. Noi păstrăm în lăzi frigorifice cadavrele animalelor care au murit în urma accidentelor rutiere, iar firma respectivă vine și le preia”, mai adaugă acesta.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: