Se împart banii pentru reabilitarea termică a locuinţelor

Începând cu data de 15 octombrie, autorităţile locale pot depune proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, cofinanţarea din fonduri europene urmând să fie făcută pe modelul „primul venit-primul servit”, a anunţat miercuri ministrul dezvoltării regionale Eduard Hellvig. Programul va fi funcţional începând cu 1 noiembrie 2012.

Totalul bugetelor avute la dispoziţie pentru acest proiect este de 304 milioane de euro din care 150 milioane de euro din fondul european pentru dezvoltare regională (FDER) şi 154 milioane din contribuţii de la bugetul de stat şi bugetul administraţiilor locale”.

Ratele de cofinanţare aplicate se împart astfel: 60% din fonduri europene şi bugetul de stat, respectiv 40% de la autoritatea locală şi asociaţiile de proprietari. Beneficiarii finanţării pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit sunt unităţile administrativ-teritoriale reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale Capitalei. Investiţia trebuie făcută în blocurile construite între 1950 şi 1990 în care domiciliază categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.

Co-finanţarea asigurată de asociaţiile de proprietari şi de autorităţile locale se diferenţiază astfel: 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro; 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro; 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, dacă mai mult de 50% dintre proprietari au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: