Se revine la serviciul militar după o pauză de 14 ani

Un nou proiect de lege referitor la reintroducerea serviciului militar pentru tineri este dezbătut la nivel înalt. Conform proiectului prim-ministrului Nicolae Ciucă, serviciul militar se va baza pe un sistem de voluntariat, mai ales pentru generațiile tinere.

Premierul urmărește dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române. Acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

General-locotenent Virgil Bălăceanu a adus clarificări cu privire la această lege, dar și modul în care România își propune să refacă rezerva militară. Declarația sa a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației defenseromania.ro, în care a discutat despre starea Armatei. „Ultimii doi ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare. Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”, a declarat general locotenentul Virgil Bălăceanu.

Proiectul de lege își propune introducerea stagiului militar voluntar în termen, ceea ce reprezintă o diferență majoră față de armata obligatorie.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România din anul 2007. În România comunistă, serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii români. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani.

Cei admiși la facultate făceau armata la “termen redus”, stagiul lor fiind de doar 9 luni, în comparație cu 12 luni, cât era obligatoriu stagiul militar pentru ceilalți tineri.

Vizualizări: 13,507

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: