Se scumpeşte gunoiul. Noul tarif la Târgu Jiu

Cetăţenii din Târgu Jiu vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului. Majorarea tarifului are loc în contextul reintroducerii accizei pe gunoiul depozitat la depozitul ecologic. Astfel, şi în alte localităţi din Gorj este posibil să se majoreze taxa pe gunoi.

Târgujienii plătesc pentru ridicarea gunoiului o taxă de aproape 5 lei/persoană. Începând cu luna ianuarie 2019, taxa va creşte cu 0,73 lei fără TVA. Conducerea societăţii Polaris M. Holding, cea care asigură serviciul de colectare a deşeurilor menajere la nivelul municipiului Târgu Jiu, spune că este obligată să majoreze tariful serviciului de salubrizare. A explicat că de anul viitor va intra în vigoare legea care instituie taxa de mediu în cuantum de 30 lei pe tona de deşeu depozitată la groapa de gunoi ecologică. Şi agenţii economici vor plăti mai mult. „Firmele vor plăti cu 11,10 lei în plus, fără TVA, pe metrul cub. Acum plătesc 108,38 lei pe metrul cub”, a declarat Ion Pătraşcu, directorul Polaris Târgu Jiu.

O astfel de taxă a fost percepută şi 2017, pentru câteva luni, după care aplicarea ei a fost suspendată până la data de 1 ianuarie 2019. Atunci, operatorii au plătit la poarta depozitului 80 de lei pe tona de gunoi depozitată, iar majorarea per persoană a fost de 2 lei la Târgu Jiu. Taxa respectivă este doar colectată de către depozitul ecologic, însă este virată integral Administraţiei Fondului de Mediu.

Autorităţile locale s-au conformat noilor prevederi legale şi au încheiat acte adiţionale la contractele încheiate cu operatorul şi administratorul depozitului ecologic. „Nu Polaris a venit cu solicitarea. Polaris este doar pus în situaţia de a colecta această taxă şi de a o vira în bugetul de stat”, a comentat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,292

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: