Se teme că ar putea scădea salariile în minerit

Ca și când grijile angajaților Complexului Energetic Oltenia nu erau destule, un sindicalist aruncă o nouă bombă. Se așteaptă să scadă, de anul viitor, veniturile minerilor pentru că, spune el, au fost încheiate prea puține contracte și s-a vândut puțină energie din cauza pandemiei care a blocat și această piață.

Sindicalistul de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, a tras semnalul de alarmă. A spus că salariile minerilor riscă să scadă, nu să crească așa cum s-ar aștepta mulți dintre ei.

El a și motivat îngrijorarea: “Știu cum se face bugetul. Se face pe ce s-a vândut anul acesta. S-au vândut nici 7 terawatti. Nu se mai merge pe 12, 14, cum se mergea în anii anteriori când ceream măriri salariale. Nu mai putem! Trebuie să se micșoreze și bugetul de salarii acum și nu e exclus să vedem salarii mai mici la anul. De unde luăm bani? Nu am investit nimic în excavatoare, nimic, nimic. Eu nu cred că vor mai veni alte ajutoare. Cred că sunt povești până la alegeri. Statul își va lua apoi mâna de pe noi”, a spus Bunoaica, la Radio Infinit.

Complexul Energetic Oltenia are în jur de 12 mii de angajați. Directorul companiei, Daniel Burlan, a explicat însă că nu se pune problema ca lefurile angajaților să fie ciuntite, dar nici nu a știut să spună dacă ar putea primi oamenii mai mulți bani de anul viitor, la următoarea negociere a Contractului Colectiv de Muncă. Oficialii companiei, cât și sindicaliștii admit că pandemia a făcut ca și activitatea producătorului de energie, ca întreaga industrie mondială, să aibă de suferit.

Potrivit planului de restructurare, CE Oltenia va beneficia și anul viitor de un ajutor de la stat, care se va ridica la 241 de milioane de euro.

Vizualizări: 2,938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: